Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Akbelen'de 3 Termik Santral, Muğla'nın Yıllık Su İhtiyacını Tüketiyor

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’da ağaçların kesildiği Akbelen Ormanı’nda; “Bölgedeki su kaynaklarının tehdit edilmesi söz konusu. Şu anda üç tane termik santral, Muğla’nın bir yıllık su ihtiyacını bir su oburu olarak tüketiyor.” dedi.

yapi.com.tr
Akbelen'de 3 Termik Santral, Muğla'nın Yıllık Su İhtiyacını Tüketiyor

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, maden sahasının genişletilmesi için ağaçların kesildiği Akbelen Ormanı’nda doğa nöbetini sürdüren köylüler ve çevrecilere destek verdi. Anka Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Aras burada yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Gördüğünüz gibi, Akbelen’de artık ağaç kalmamış. Yaklaşık 4 yıldır süren mücadele tabii ki çok önemli bir kuvvetle, güvenlik kuvvetiyle; kararlılıkla köylülerin mücadelesi bastırıldı. Bu, bastırılan aslında yaşam, gelecek. Bu bölgenin altındaki ucuz linyit yatakları için 9 köy, binlerce hektar arazi; ormanlık arazi, tarım arazisi, zeytinlik... Her şey tahrip edildi.

Tabii ki enerjiye ihtiyacımız var. Bunun çeşitli yöntemleri var. Almanya, enerji ihtiyacının yüzde 50’sini, yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor. Ki biz onlardan çok daha zenginiz; güneş açısından, rüzgâr açısından. Hiç bu konulara yatırım yapmayıp, hatta ve hatta şu anda evinizin üzerine bir panel koymaya kalksanız, onun bile yüzlerce bürokratik engeli var. Onu bile yapamıyorsunuz. Ama burada binlerce hektar ormanı kesip, altındaki kömürü kolayca çıkartabiliyorsunuz. Türkiye’deki büyük çelişki bu.

Büyük bir sermaye söz konusu burada. Yaptığı yatırımı çıkarmadan, önüne çıkan hiçbir engeli tanımadığını görüyoruz. İnsan, hayvan, bitki, canlı, koca bir orman ekosistemi, insanların yaşam hakkı, su hakkı... Bunların hiçbirini tanımadan şu an geldiğimiz durumdayız. Burada bir avuç arkadaşımız, mücadelesini sürdürüyor. Bu mücadeleyi sürdüren arkadaşlarımızın bundan hiçbir menfaati yok. İşlerini güçlerini bırakıp, köylülerin ormanların yaşam hakkını savunuyorlar. Ama bunun karşısında, bu ormanları kesmeyi kafasına koymuş bu iki şirket karşısında, onlara yardım eden siyasi irade karşısında şu anda çaresiz kalmış durumdayız. Burada çalışan işçilerimizi, sendikaları da istismar ederek; onları da işini kaybetmekle tehdit ederek, onları kendilerine suç ortağı yapıyorlar. Düşünün buranın çocukları, bu topraklarda yaşayan insanların çocukları, torunları; kendi ormanları kesilirken, onları kesenleri korumak zorunda kalıyorlar.

“Termik, Muğla'nın su ihtiyacını tüketiyor"
Bu bölgedeki su kaynaklarının tehdit edilmesi de söz konusu. Şu anda üç tane termik santral, Muğla’nın bir yıllık su ihtiyacını bir su oburu olarak tüketiyor. Şu anda Bodrum’da, Milas’ta, Yatağan’da ya da tüm bölgelerde su krizi ile karşı karşıyayız. İklim krizinin bu kadar hissedildiği dönemlerde, kuraklığın bu kadar yükseldiği zamanlarda böyle bir müdahalenin yapılması Hacettepe Üniversitesi’nin hazırladığı rapora göre buradaki yer altı su rejimini de tamamen tahrip ediyor. Bunun da vebali yine bu insanların boynunda. Yaşamsal ihtiyacımız olan suyu da bulamayacağız."

“Üç tane dava açtık, hepsi reddedildi"
Sermayenin önünde, rantın önünde; hiçbir şey duramıyor. Üç tane dava açtık. Bu bölgenin ÇED kararına karşı, iptal için dava açtık. Su kaynaklarının tahrip edilmesine karşı dava açtık. Ama hepsi bölge idare mahkemeleri tarafından reddedildi. Biz bu mücadelenin tarafıyız. Jandarmayı halkla, köylülerle polisi, çevrecilerle polisi karşı karşıya getiren uygulamayı da kınıyoruz. Hiçbir şekilde bu insanlar bunları hak etmiyor. Buradaki jandarmanın polisin de geleceğini savunan arkadaşlar bu arkadaşlarımız. Onların da çocuklarının yaşam haklarını savunuyorlar."

http://www.yapi.com.tr/haberler/akbelende-3-termik-santral-muglanin-yillik-su-ihtiyacini-tuketiyor_198838.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!