Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Askeri Alanı Yapılaşmaya Açan Plan İptal Edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından afet riskine karşı kentsel dönüşümde kullanmak üzere “rezerv yapı alanı” ilan edildikten sonra ticari alana çevrilen 4 dönümlük askeri arazinin ranta açılmasına karşı İBB tarafından açılan davada iptal kararı çıktı.

yapi.com.tr
Askeri Alanı Yapılaşmaya Açan Plan İptal Edildi

İstanbul Sancaktepe’de bulunan hazineye ait 4 dönümlük askeri alan,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında 9 Mart 2020 tarihinde imzalanan protokol ile afet riski altındaki konutların dönüştürülmesi için “rezerv yapı alanı” yani yeni konut alanı ilan edilmişti.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; bakanlık kendisinin aldığı rezerv alan kararına karşın 2022 yılında onayladığı başka bir imar planı değişikliği ile araziye “ticaret alanı” fonksiyonu verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de bakanlığın plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı.

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, kamu yararı içermemesi nedeniyle açıkça hukuka aykırı olduğu sonucuna vardığı planların yürütmesini 10 Ocak 2024 tarihinde oybirliği ile durdurmuştu. 5. İdare Mahkemesi, 2 Nisan 2024 tarihli kararıyla da imar planını iptal etti.

Oybirliği ile alınan iptal kararında, davaya konu taşınmazın ticaret alanına alınmasıyla ilgili teknik ve nesnel bir gerekçe sunulmadığı vurgulandı. Planlama alanının yakın çevresinde sosyal ve teknik altyapı alanlarının yeterli büyüklük ve işlevselliği sahip olmadığı göz önüne alındığında kamuya ait taşınmazların imar planı çalışmalarında öncelikle kamusal maksatla kullanılması gerektiğine dikkat çekildi. Planlamanın amacı, rezerv alan ilanı ve bölgesel ihtiyaçların karşılanması olarak belirtilse de planlama alanı ve yakın çevresindeki problemlerin tespitine dönük herhangi bir analiz veya etüt çalışmasının bulunmadığı da kaydedildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/askeri-alani-yapilasmaya-acan-plan-iptal-edildi_204570.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!