Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Eber Gölü’nün Derinliği 1 Metreye Düştü

Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Afyonkarahisar'da bulunan Eber Gölü'nün 25 metre derinlikten, 1 metreye kadar düştüğünü ve gölün kurumaya başladığını söyledi.

yapi.com.tr
Eber Gölü’nün Derinliği 1 Metreye Düştü

CHP Genel Başkan Tarım Politikaları Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Afyonkarahisar’ın Çay ilçesindeki Türkiye’nin 12. büyük gölü Eber Gölü’nün yanlış çevre politikaları nedeniyle kurumaya başladığını söyledi.

Sözcü’den Halil Ataş’ın haberine göre; Afyonkarahisar CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz ile birlikte Eber gölünde kürek çeken Orhan Sarıbal, “Eber gölünde kesilen kamışlar SEKA fabrikasında değerlendiriliyordu. İnsanlarımızın geçim kaynağı idi. Kapatıldı. Eber gölünün etrafında yaşayan insanların geçim kaynağı olan balıkçılık ve kamış toplama işlerinin durmasından dolayı binlerce insanımız işsiz kaldı.” şeklinde konuştu.

Eber gölünün kurumasından kaynaklı, derinliği 25 metreye kadar olduğu söylenen gölün seviyesinin 1 metreye kadar düştüğünü ifade eden CHP’li Sarıbal, şunları söyledi; “Eber Gölü’nün kuruyan yerlerini yakarak kanal açmışlar. Daha sonrada gölün altını temizleyeceğiz diyerek, binlerce yılda oluşmuş ve içinde değerli minerallerin olduğu dünyanın en değerli toprağını almışlar. Ortada bir ihale yok, sadece ve sadece gölün altını temizleyeceğiz diye bedava olan bu birinci sınıf gübre birilerine adeta peşkeş çekilmiş. Afyonkarahisar Valisini, Çay Kaymakamını, Savcıları ve TOB yetkililerini Eber gölünü korumak için göreve çağırıyorum.”

Eber gölünün 160 kilometre yüzey alanına ve 17-25 metre arasında derinliğe sahip doğal bir göl olduğunu aktaran CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz ise şöyle konuştu: “Çevresinde üç ilçe 17 köy bulunmakta. Eber gölü, hepsine de ekmek veriyor. Gölü besleyen ana damarlardan Çay deresinin önüne baraj yapıldı. Bir de Akarçay var. Burası aynı zamanda Akşehir Gölü’nü kapsayan büyük bir havza. Binlerce vatandaşımız buradan kamışını kesip evine ekmek götürüyordu. SEKA kapatılınca binlerce insanımız işsiz kaldı. Fabrikada çakışan bin civarı kişi de işsiz kaldı.

Bu gölde aynı zamanda turna ve sazan balığı da var. İnsanlar buradanda geçimini sağlıyor. Maalesef Eber gölümüz giderek kuruyor ve kirleniyor. Nedenlerinden birincisi baraj. İkincisi de Akarçay’ın geldiği güzergahta fabrikalar var. Göle zehirli atıkları bırakıyorlar. Önlem alınmadığı için de göl hem zehirleniyor hem de girerek kuruyor. Eber gölü, Akşehir gölüne geçişkendi. Akşehir’i de besliyordu. Ancak, Eber kurumaya başlayıncaya  o göl de kurumaya başladı.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eber-golunun-derinligi-1-metreye-dustu_186011.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!