Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Filyos Antik Kentinin SİT Derecesinin Düşürülmesi Yargıya Taşındı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, birinci derece SİT alanı olan Filyos/Tios antik kentinin SİT derecesinin düşürülerek yapılaşmaya açılmasını yargıya taşıdı.

yapi.com.tr
Filyos Antik Kentinin SİT Derecesinin Düşürülmesi Yargıya Taşındı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Karedeniz kıyısındaki tek antik kent olan Tios’ta tarihi eserlerle dolu 62 dönümlük parselin, 56 dönümlük 1. Derece SİT alanı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 3. Dereceye düşürüldü ve yapılaşmaya açıldı. Koruma kurulları, ülkemizde ne yazık ki korumama bölge kurulları olarak işlem yapmaya başladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak hinterlandımızda olan Zonguldak’ta Filyos/Tios antik kentinin yok edilmesine yapılaşmaya açılmasına seyirci kalmayacağız. Antik kenti yapılaşmaya açacak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 30.06.2021 tarih ve 6770 karar sayılı kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması ve takiben iptaline karar verilmesi talebiyle dava açtık.” dedi.

Parça parça SİT derecelendirilmesi bütüncül koruma anlayışıyla bağdaşmamaktadır
Candan, Tios antik kentine ilişkin şu bilgileri verdi: “Tios Antik kentinde sarnıç, beş bin kişilik tiyatro bulunmuştur. Helenistik devire tarihlenen sur duvarları,  Roma-Bizans dönemine ait yapı kalıntıları, hamam, kilise, Roma Dönemi sikkeleri ve çanak-çömlek parçaları ortaya çıkarılmıştır. Su kemerinin hemen yakınında ise; anıtsal bir meydan çeşmesi olması muhtemel bir yapı bulunmuştur. Tiyatroda yapılan temizlik çalışmalarında; mermer iki heykel parçasına rastlanmıştır. Ayrıca bir uzman grubu tarafından, ortaya çıkan tüm küçük ve büyük buluntuların yapı kalıntılarının çizimleri yapılmaktadır. Filyos Kus Cenneti ile Filyos Kalesi arasında kalan bu arazi denizden 50 metre yükseklikte essiz güzelliktedir. 2700 yıllık tarihin bulunduğu üstelikte Maliye Hazinesine ait toplam 62 dönümlük parselin 56 dönümünün 3. dereceye düşürülmesi kararının hangi bilimsel yaklaşımla, koruma yaklaşımıyla alındığı anlaşılamamaktadır. Bu alan bir bütündür, parça parça SİT derecelendirilmesi bütüncül koruma anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Alanın 56 dönümlük kısmı dava konusu karar doğrultusunda yapılaşmaya açılabilecektir.”

2 bin 700 yıllık antik kente telafisi imkansız zararlar verilecek
Antik kente telafisi imkansız zararlar verilmeden, koruma kurulu kararının yürütmesinin acilen durdurulması gerektiğine dikkat çeken Candan, şöyle devam etti: “Uzmanlar Tios’un kuruluşu MÖ 7 yüzyıla dayandığını, Tios antik kentinin Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında, üzerine modern şehir inşa edilmemiş, kazılan tek antik kent özelliği taşıdığını ifade ediyor. Böylesi özellikli alanı yapılaşmaya açmak akıl almaz bir durumdur. Öte yandan 2 bin 700 yıllık antik kentin yanındaki Filyos Limanı’nın geçtiğimiz aylarda açılması da yapılaşma için zemin hazırlandığını ortaya koyuyor. Koruma Kurulu kararı da bunun önünü açıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bilim ve teknikten aldığımız güçle doğal ve kültürel varlıklarımızın gelecek kuşaklara aktarılması için mücadeleyi sürdüreceğiz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/filyos-antik-kentinin-sit-derecesinin-dusurulmesi-yargiya-tasindi_187374.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!