Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Galata’daki Restorasyonun Onaylanmış Projesi Yokmuş

Galata Kulesi'nin duvarlarının darbeli matkapla delindiği görüntülerin ardından İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat'tan çarpıcı açıklama geldi. Polat tarihi kuleye ilişkin onaylanmış bir restorasyon projesi olmadığını söyledi.

yapi.com.tr
Galata’daki Restorasyonun Onaylanmış Projesi Yokmuş

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat 12 Ağustos Çarşamba günü sosyal medya hesabından tarihi kulenin beden duvarlarının darbeli matkapla delindiğini gösteren görüntüler paylaştı. Görüntülerin ardından İBB Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) yetkilileri alana giderek tarihi kulede incelemeler yapmak istedi ancak içeri alınmadı. Basın mensupları da içeri alınmadı. İBB ekipleri alanda geç saatlere kadar bekledi.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; Polat, görüntüleri ilk gördüğünde sarsıldığını belirterek, “İstanbul’un en önemli kültür varlığının içerisinde bu tür bir vandalizmi görmek, hele korumadan sorumlu kurumların uhdesinde olan böyle bir alanda bunu görmek gerçekten sarsıcıydı. Çok üzüldük ve bu bizi çok kaygılandırdı.” dedi.

Kendi mülkiyetleri olsun olmasın tarihi yapılardaki uygulamaları takip ettiklerini belirten Polat, “KUDEB alanda tutanak tutmak ve uygulamayı belgelemek için orada fakat ne yazık ki içeri giremediler. Yapmak istediğimiz şey durumu belgeleyip savcılığa suç duyurusunda bulunmak ve bölge koruma kuruluna durumun tespitini yapmak. Durumu tespit etmek çok önemli; bizim videoda gördüğümüzün dışında da uygulamalar olabilir. İçerideki durumun bütününden haberdar değiliz.” diye konuştu.

Polat tarihi yapılarda bu tarz çalışmalara nasıl izin verildiğine ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi: “Tarihi yapıda böyle bir çalışmaya izin verilmesi mümkün değil. Onaylanmış bir uygulama olmadığı için restorasyon demekte zorlanıyoruz. Zaten uygulamanın kendisi de restorasyon tipinde bir uygulama değil. Tarihi beden duvarları ağır makinalı cihazlarla ekipmanlarla parçalanarak yok ediliyor. Kabul edilebilir bir şey değil.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/galatadaki-restorasyonun-onaylanmis-projesi-yokmus_181263.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!