Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Geçiş Garantilerinin Bu Yılki Faturası 163 Milyar Lira Olacak

“Bütçeden beş kuruş çıkmayacak” denilen Yap-İşlet-Devret modeli hazineyi vurmaya devam ediyor. Geçiş garantili ödemelerin 2024 yılındaki faturası 163 milyar lira olacak.

yapi.com.tr
Geçiş Garantilerinin Bu Yılki Faturası 163 Milyar Lira Olacak (Fotoğraf: AA)

Türkiye’nin dört bir yanındaki yap-işlet-devret projeleri “Bütçeden beş kuruş çıkmayacak” denilerek hayata geçirildi. Ancak garantili köprü, otoyol, tünel, havalimanı, yüksek hızlı tren garı ve şehir hastaneleri hazineyi vurmaya devam ediyor. Döviz üzerinden araç, yolcu ve hasta garantisi verilen projelerin yükü, kur farkı nedeniyle de her geçen gün ağırlaşıyor.

Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu’ya göre garantili geçiş ve işletme ücreti olarak yıl sonuna kadar şirketlere 163 milyar TL ödenecek. Ödemelere hazineden daha fazla para çıkmaması için de geçiş ücretlerine zam bekleniyor.

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre; CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Tasarrufa önce garantili projelerden başlayın. Döviz üzerinden yapılan sözleşmeleri feshedip Türk Lirası’na çevirin” önerisinde bulundu.

Sarıgül yaptığı açıklamada şunları diye getirdi:

“Kur garantili YİD projelerindeki geçiş ücretleri döviz kuru yerine, TL’ye sabitlenmelidir. Asgari ücretlinin maaşından, emeklinin ikramiyesinden, vatandaşın boğazından kısan iktidar tasarrufa önce bu projelerden başlasın. Döviz kuru üzerinden belirlenen garantiler hazineye büyük yük getiriyor. Kur artışının makası da giderek artıyor.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gecis-garantilerinin-bu-yilki-faturasi-163-milyar-lira-olacak_204626.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!