Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Hafriyat Kamyonları İnsanı, Hayvanı, Doğayı Tehdit Ediyor"

KOS, son bir yılda 25’ten fazla insanın ölümüne neden olan hafriyat kamyonları sorununa ilişkin çözüm ve taleplerini sundu…

yapi.com.tr
"Hafriyat Kamyonları İnsanı, Hayvanı, Doğayı Tehdit Ediyor"

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), şehir içinde ölümlere ve kazalara neden olan hafriyat kamyonları sorununa dikkat çekmek için Mimarlar Odası İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Bianet'in haberine göre, toplantıda yapılan açıklamada son bir yılda hafriyat kamyonlarının neden olduğu kazalarda hayatını kaybeden insan sayısının resmi rakamlara göre 25 olduğu söylenildi. Ancak kayıpların bu rakamdan fazla olduğunu ve kamyonların ekosistem dengesini tehdit ettiği de belirtildi.

Açıklamada çözüm önerileri sıralanırken acil olarak “şoförleri potansiyel katil haline getiren sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmesi” gerektiği vurgulandı.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleşen toplantıya İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Belediye Meclis Üyesi Tarık Balyalı ve 12 Mayıs 2016 günü hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden 23 yaşındaki Şule İdil Dere’nin annesi Nesrin Aslan katıldı.

Balyalı, toplantıda İBB Meclis Grubu olarak hafriyat alanlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaların raporunu sundu. Balyalı, İBB Meclis Başkanlığı’na hafriyat kamyonlarının neden olduğu kazalarla ilgili verdikleri soru önergelerine hiçbir şekilde yanıt verilmediğini aktardı.

Bayraktar: İstanbul şantiyeye dönüştü

“Bir inşaat mühendisi olarak şehir içinde çalışan bu araçları görmek beni korkutuyor. İstanbul son yıllarda bir şantiyeye dönüşmüştür.

“14 milyon insanın yaşadığı bir şehirde ‘inşaat nasıl yapılır’ konusunda, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından bir yönetmelik hazırlanarak devlete sunulmalıdır. Bu yönetmelik çevre, araçlar ve insanlar bakımından en uygun çözümleri içermelidir.

“Bilimsel olarak olaya sadece inşaat mühendisleri el koyabilir. Biz de yurttaşlar olarak hafriyat terörünü her gün gündeme getirerek meseleyi unutturmamalıyız.”

İnsanı, hayvanı, doğayı tehdit ediyor

KOS’un konuya ilişkin basın açıklamasındaysa hafriyat kamyonlarının neden olduğu sorunlar ve çözüm önerileri sunuldu:

“İstanbul trafiğini ölüm yarışına çeviren hafriyat kamyonlarının önemli bir kısmı, iş cinayetlerinde de onlarca insanın ölümüne sebep olan katil ‘mega projeler’ için çalışıyor. Özellikle, Cengiz-Limak-K01inKalyon-MA-PA ortaklığında 3. Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu inşaatı sürecinde çalışan hafriyat kamyonları; Arnavutköy, Sarıyer, Kemerburgaz ve Göktürk başta olmak üzere İstanbul'un birçok semtinde ölümlü kazalara sebep oluyor.

“Bu kamyonlar sadece insanların değil, hayvanların da hayatını tehdit ediyor. İstanbullun kuzeyinde, köpek, tilki, karaca, domuz, çakal ve leylek gibi türlerden sayısız birey, yollarda hafriyat kamyonlarının altında kalarak ölüyor.

“Hafriyat kamyonları ormanlara da moloz çöplüğü muamelesi yapıyor. Denetimsizlik yüzünden Belgrad ve Fatih Ormanları'na gizlice dökülen molozlar, orman varlığını, ekosistem dengesini ve yeraltı su kaynaklarını ciddi şekilde tehdit ediyor.

“Sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmeli”

KOM’un çözüm ve talepleri özetle şöyle:

* Rüşvet veren şirket yetkilileri başta olmak üzere tüm sorumlular yargılanmalıdır.

* Sorunun ana kaynaklarından biri olan ve şoförleri potansiyel katil haline getiren sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmelidir.

* Çevre kirliliğinin önlemesine yönelik önlemlerin sürekli kontrolü sağlanmalıdır.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlamakla yükümlü olduğu "hafriyat toprağı, inşaat/yıkıntı atıkları ile doğa/ afet atıklarının toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması ve bertaraf/ ile ilgili yönetim planı” kamuya açık olarak yayınlanmalıdır.

“Katil projeler durdurulmalı”

* Kamyonların yasak olan güzergâhlarda ve saatlerde çalışması engellenmelidir. Etkin denetimin sağlanabilmesi için Elektronik Araç Takip Sistemi kurulmalıdır.

* Kamu denetiminin sağlanabilmesi için UKOME kararları ile belirlenen güzergâhlar ile yasaklanan güzergâhlara ilişkin haritalar kamuoyuyla paylaşılmalı, yollara uyarıcı tabelalar koyulmalıdır.

* Sokaklara ağır tonajlı araçların girmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Kent içi yollarda araçların şantiye giriş ve çıkışlarında kontrol sağlanmalı ve yaya ile karşılaşması muhtemel güzergah boyunca eskort eşliğinde hareket etmeleri sağlanmalıdır.

* Tüm bu toplumsal, ekolojik ve ekonomik yıkımın son bulması için yapılması gereken şey başta katil projeler olmak üzere İstanbul'un kentsel ve ekolojik dokusuna zarar veren tüm projeleri durdurmaktır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hafriyat-kamyonlari-insani-hayvani-dogayi-tehdit-ediyor_160669.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!