Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İliç'te Jeoradar Üç Ay Önce Uyarı Vermiş

Enerji Bakanlığı, Erzincan İliç’te dokuz işçinin siyanürlü toprak altında kaldığı altın madenine ilişkin 121 sayfalık rapor hazırladı. Raporda, jeoradarların liç yığındaki hareketliliği Kasım 2023’te tespit ettiği ancak önlem alınmadığı vurgulandı.

yapi.com.tr
İliç'te Jeoradar Üç Ay Önce Uyarı Vermiş (Fotoğraf: AA)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca İliç’teki maden kazasına ilişkin hazırlanan rapor, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’na sunuldu. Rapor faciadaki ihmalleri gözler önüne serdi.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre; raporda, yığın liç alanındaki hareketlerin takibi amacıyla konumlandırılmış jeoradar görüş alanının yetersiz olduğu bilgisi paylaşıldı.

Bakan yardımcısı Abdullah Tancan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) de kendi içinde bir inceleme başlattığına dikkat çekerek “Her ne kadar yetersiz olduğunu düşünsek de jeoradar verilerinde yapılan incelemelere göre yığın liçteki yer değiştirme hareketlerinin kazadan yaklaşık üç ay evvel artış yönünde bir eğilim gösterdiğini ve kaza gününe kadar da artarak devam ettiğini açıkça görüyoruz. 30 Kasım’da hareketlilik başlıyor, en son kazanın olduğu saatte maksimum noktaya ulaşıyor” bilgisini paylaştı.

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, jeoradarlarda Kasım 2023 tarihi itibarıyla hareketliliğin başladığının beyan edildiğine dikkat çekerek “Bu jeoradarların sorumluluğu kimde? Bu bilgiyi alıp, değerlendirip ve bunun karşılığında önlem alması gereken kurum nedir? Bu bilgiler gizlendi mi?” diye sordu.

Bakan yardımcısı Tancan ayrıca “şevlerin (liç yığınının kaymaması için kurulan yapay eğilim yollarının) de yetersiz olduğu tespitinin yapıldığını” açıkladı. Tancan, MAPEG’in, “Şevlerdeki duyarsızlığın önüne geçilebilmesi yönünde önlemlerin alınmadığı, liç alanı üzerinde depolamanın devam ettirildiği” tespitini de yaptığının altını çizdi. Raporda, jeoradarlardaki tespitlerin fark edilmesine karşın iş makinelerinin bölgeden uzaklaştırılmadığı ve acil durum planının uygulanmadığı tespiti yer aldı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilicte-jeoradar-uc-ay-once-uyari-vermis_204608.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!