Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kazdağları’ndaki Maden, 10 Kat Büyümek İstiyor

Çanakkale Yenice bölgesinde maden işleten Oreks şirketi 10 katlık büyüme projesini bakanlığa sundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay vermesi durumunda, 485 futbol sahasına denk alanın yok olacağı uyarısı yapıldı.

yapi.com.tr
Kazdağları’ndaki Maden, 10 Kat Büyümek İstiyor (Fotoğraf: AA)

Yaşam savunucularının tüm itirazlarına karşın Kaz Dağlarında çalışmalar devam ediyor. Yıllardır Kaz Dağları’nın Çanakkale Armutçuk köyü, Yenice mevkisinde faaliyet gösteren Oreks Madencilik, yeni bir kıyım için geçen yıl adımını atmıştı.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeyle ilgili İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun 25 Mart’ta toplanacağını açıkladı. Komisyon toplantısının ardından projeye onay verilmesi durumunda şirket 34.5 hektarlık alanda işlettiği maden ocağını 345.94 hektara büyütecek. Bu da 485 futbol sahasına denk geliyor.

Bölgede yaşayan yurttaşlar, yaşam savunucuları ve odalar da projeye karşı çıkıyor. Daha önce projeye ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası ve Çan Çevre Derneği gibi kurumlar basın açıklaması yapmıştı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Yeraltı işletme yöntemiyle faaliyetini sürdüren kurşun-çinko-bakır ocağının kapasitesini yılda 40 bin tondan 400 bin tona çıkarmayı planlayan Oreks Madencilik, diğer ocağıyla birlikte yılda toplam 490 bin ton cevher üretimi gerçekleştirecek. Maden atığının depolanması için 2 milyon 500 bin metreküp kapasiteli ‘maden atığı depolama tesisi’ kurulması da planlanıyor. Bölgede Oreks şirketinin tek olmadığını aynı tahribatı yapan başka şirketlerin de olduğu düşünüldüğünde tehlikenin boyutları daha kolay anlaşılacaktır.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kazdaglarindaki-maden-10-kat-buyumek-istiyor_202058.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!