Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kuraklık Afet Boyutuna Ulaştı; Seferberlik Şart

Türkiye'de küresel iklim değişikliği nedeniyle sıcakların artması, yağışların azalmasıyla birlikte yaşanan kuraklık endişe verici boyutlara ulaştı.

yapi.com.tr
Kuraklık Afet Boyutuna Ulaştı; Seferberlik Şart

Küresel iklim değişikliğinin önemli oranda etkilediği ülkenin tamamında susuzluk ve kuraklık, insanlar başta olmak üzere canlı sağlığını, tarımda verimi olumsuz etkilemeye başladı. Kuraklığın afet boyutuna ulaşan İstanbul başta olmak üzere, Aydın, Mersin, Diyarbakır, Bursa, Adana, Van, Edirne, Çanakkale, Muğla gibi birçok büyük ilde su alarmı verildi.

Sözcü'den Latif Sansür'ün haberine göre; İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, resmi verilere göre 2022 temmuz ayında baraj doluluk oranı yüzde 69.73 iken 2023 ağustos ayında bu oranın yüzde 33.37'ye kadar düştüğünü, İstanbul'da kuraklığın afet boyutuna  ulaştığını belirterek tüm vatandaşları su tasarrufu kampanyasına davet etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, “Küresel iklim krizi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayız. Suyu tasarruflu kullanmalı ve israf etmemeliyiz. Su konusundaki duyarlılığı top yekün bir seferberliğe dönüştürmek mecburiyetindeyiz.” denilirken; Mersin Büyük Şehir Belediyesi de “Kuraklık tüm Türkiye'yi etkisi altına aldı. Mersin de ‘çok şiddetli kuraklık' yaşanan şehirlerden biri oldu. Her damla suya sahip çıkmak için 7 gün 24 saat durmaksızın canla başla çalışıyoruz. Hep birlikte uygulayacağımız kolay tasarruf uygulamaları ile tonlarca suyun boşa gitmesinin önüne geçebiliriz.” çağrısında bulunuldu.

Türkiye'nin en fazla yağış alan illeri arasında yer alan ancak son yıllarda yağış miktarı en fazla azalan iller arasın giren Muğla'da da susuzluk ve kuraklık hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklama ile su seviyesinin tehlikeli boyutta düştüğüne dikkat çekerek yurttaşlara “kuraklık” uyarısı yaptı.

Son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Trakya Bölgesi'nin önemli kentlerinden Edirne'de, Kayalıköy Barajı'nda su seviyesinin yüzde 3 seviyesine düştüğünü açıklayan Belediye, suyun tasarruflu kullanılması için bir dizi önlem aldı.

Hayvanlar için tankerle su taşınıyor
Sıcaklıkların en fazla etkilediği Doğu ve Güneydoğu'da ise kuraklık özellikle kırsal kesimdeki tarım ve hayvancılığı olumsuz etkiledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kuraklıktan etkilenen besicilerin hayvanlarının su ihtiyacını karşılamaları için mera ve yaylalara tankerle günde 200 ton su taşımaya başladı.

Van Büyükşehir Belediyesi ise kırsal kesimlerdeki su sorununu çözmek için Hayvan İçme Suyu (HİS) projesiyle kısa sürede 11 mahalleye sondaj kuyusu açtı. Birçok il ve ilçe belediyesi ve yerel çevreci örgütlerde özellikle sosyal medyadan art arda uyarılar paylaşmaya, su sıkıntısına dikkat çekmeye çalıştı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuraklik-afet-boyutuna-ulasti-seferberlik-sart_199110.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!