Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

PANELDER, Genç Tasarımcıların Yenilikçi Fikirlerini Destekliyor

PANELDER’in bu yıl ilk kez “Geleceğin Endüstri Yapıları” yarışmasını hayata geçireceğini söyleyen PANELDER Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Tolga Akar, “Daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir gelecek için genç tasarımcıların yenilikçi fikirlerini destekliyoruz.” dedi.

PANELDER, Genç Tasarımcıların Yenilikçi Fikirlerini Destekliyor

Yalıtımlı Panel Üreticileri Derneği (PANELDER), bu yıl ilk kez bir öğrenci fikir yarışması düzenliyor. “Değişime Öncü Ol!” ana sloganı ile hayata geçirilen yarışmanın konusu, “Geleceğin Endüstri Yapıları” olarak belirlendi. Yapı Medya İletişim iş birliği ile düzenlenen yarışmayla ilgili PANELDER Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Tolga Akar’la konuştuk. Aynı zamanda Assan Panel Genel Müdürlüğü görevini de sürdüren Akar, öğrenci fikir yarışmasının yanı sıra dernek ve sektörle ilgili sorularımızı yanıtladı…

Öncelikle PANELDER’den kısaca bahsedelim; PANELDER’in kuruluşunun üzerinden yaklaşık 8 yıl geçti. Bu 8 yıllık sürede, PANELDER genel olarak neler yaptı? Hedeflerinin ne kadarına ulaşabildi? Yalıtımlı panel üreticilerinin ne kadarını temsil ediyor ve sektöre neler katıyor?

PANELDER, üyeleri arasında bilgi paylaşımını desteklemek, değişimleri, standartları ve gelişmeleri daha yakından takip etmek amacıyla kuruldu. Derneğimiz bu özellikleriyle temsilcileri, üyeleri ve sektör için önemli bir güç ve birlikteliği destekleyen önemli bir yapıdır. PANELDER, haksız rekabeti önlemek, usul ve esaslara uygun üretim yapan üyelerini koruyup desteklerken üreticilerin hammadde, aksesuar, makine ekipman üreticileri ile daha avantajlı şartlarda görüşmelerini destekliyor. Bu özellikleriyle derneğimizi; geliştiren, birleştiren ve güç oluşturan bir yapı olarak görebiliriz.

PANELDER, yalıtımlı kontinü panel sektörüne yön veren, uluslararası standartlara ve etik değerlere bağlı kalınmasını sağlayan öncü bir kurum olma vizyonu ve sektöründe uluslararası standartlara uygun kalitede ürün ve hizmet sunmak üzere paydaşları bilinçlendirme misyonuyla hareket ediyor.

Derneğimiz sektördeki gelişmeleri ve standartları yakından takip eden, her bir üyesinin uluslararası standartlarda üretim yapmasını ve üyelerinin global rekabette ön sıralarda olması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi de TSE’ye uygun üretim ve uygulama işlemleri oluyor. Bu kapsamda Türkiye ve Avrupa’da bir ilk olma özelliğini taşıyan “TS-13902 Kendini Taşıyan Çift Yüzeyli Metal Kaplamalı Yalıtım Panelleri (Sandviç Paneller)- Uygulama Kuralları” standardı, PANELDER Teknik Komisyonu tarafından özverili ve detaylı bir çalışmayla hazırlandı. PANELDER (Yalıtımlı Panel Üreticileri Derneği) Teknik Komisyonu tarafından hazırlanan TS 13902 Sandviç Paneller Uygulama Kuralları uygulamaya geçti. Sandviç panel uygulamalarına düzen ve denetim getirmek, doğru üretim yapan üreticileri ve doğru montaj yapan uygulamacıları korumak amacıyla hazırlanan kuralların sektörün gücüne güç katmak istiyoruz. Ek olarak uygulamayı yapacak kişilerin de kalifiye olması ve uygulamaların belirli bir standardın üzerinde olmasını sağlamak için de dernek bünyesinde çeşitli hazırlıklar yapıyoruz. Amacımız üretimde elde ettiğimiz başarıyı uygulama alanında da eksiksiz yerine getirmek ve sektörümüzün gelişimine katkı sunmak.

Üyelerimize yönelik çalışmalarımızın yanında sektöre adım atacak öğrencilerimiz ve eğitim kurumları için de çalışmalar düzenliyor, eğitim ve etkinliklerimizle sektöre kalifiye çalışan kazandırmak için iş birlikleri hayata geçiriyor. Aynı zamanda üniversitelerin ilgili bölümlerinde etkinlikler organize ediyoruz, bunlardan bir tanesi Yeditepe Üniversitesi İnşaat Kulübü (YUCONES) üyelerine sandviç paneli anlattığımız etkinliğimiz oldu. Etkinlikte ürünlerin imalatından montaj safhasına kadar detaylı bilgi verdik.

Pandemi dönemi ve arkasından gelen ekonomik sıkıntılar, özellikle döviz kurlarının yüksekliği tüm sektörleri olduğu gibi inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Bu dönemde yalıtımlı panel üretim sektöründe neler yaşandı? Sektörün son 2-3 yılını kısaca değerlendirebilir misiniz?

Son 2-3 yıldır tüm dünyada pandeminin etkileri birçok sektörü olumsuz etkiledi. Pandemi, özellikle etkisini gösterdiği ilk yılında global ekonomide ciddi dalgalanmalara ve yavaşlamalara neden oldu. Buna rağmen pandeminin etkisini artırdığı 2020 yılında kriz ve kısıtlamalara rağmen sandviç panel sektörü iyi bir yıl geçirdi ve pazarda büyüme gerçekleşti. Devam eden yıllarda pandemiye karşı geliştirilen çözümler, alınan önlemler bu durumun başarıyla yönetilmesine destek oldu. Bu zorlu dönemde piyasalarda süreç başarıyla yönetildi. İçinde bulunduğumuz dönemde ise pandeminin etkileri nerdeyse azaldı ve sektörümüz için bir tehdit olmaktan çıktı.

Dernek olarak pandeminin ilk günlerinden bu zamana kadar pandeminin etkilerini en aza indirmek için üyelerimizle birlik içerisinde çalıştık. Pandeminin etkileri dünya genelinde yavaş yavaş azalırken biz de sektörümüzde olumlu tablolar görmeye başladık. Ülke ekonomisinde alınan kararlar, üretim ve istihdamın korunması, teşvik paketleri gibi gelişmeler sektörümüzü olumlu yönde etkiledi.

Geçen yıl yüzde 14 büyüyerek 33 milyon metrekareye ulaşan Türkiye panel pazarının bu yıl ise yüzde 3 artışla yaklaşık 34 milyon metrekareye ulaşmasını bekliyoruz.

Dernek olarak el birliğiyle her zaman olduğu gibi üretime ve ekonomiye katkı sunmak için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz.

Yalıtımlı panelin kullanım alanları gelişiyor mu? Tercih edilme oranında bir değişim var mı?

Yalıtımlı paneller, büyük çoğunluğu sanayi tesisleri olmak üzere, alışveriş merkezleri, depolar, spor salonları gibi çeşitli yapılarda kullanılıyor. Son yıllarda gelişen yalıtım teknolojileriyle yalıtımlı panel kullanımında da artış görüyoruz. Yapı malzemelerinin yalıtım performansını λ(lambda) değeri belirlemektedir. Bu değer düştükçe yalıtım performansı artar. Şunu gururla ifade etmeliyim ki λ değeri en düşük yalıtımlı panel ülkemizde üretilmektedir. Bu sayede daha düşük yalıtım kalınlığı ile daha yüksek performanslı yalıtım yapılmaktadır.

Isı yalıtımının yanı sıra yangın emniyetiyle birlikte ses ve su yalıtımının önemli olduğu yapılar da yalıtımlı panellerin kullanım oranını ve kullanım alanını genişletiyor.  Yapılarda aynı zamanda sinüs ve derin hadve gibi görünümler ile estetik açıdan da fark yaratan ürünler mimarların daha çok tercihi olmaya başladı.

Çatılarda ise solar enerji kullanımı yaygınlaşmaya devam ediyor. Çatıları delmeden fotovoltaik modüllerin montajına imkan sağlayan solar kepli paneller endüstriyel yapıların çatısında oldukça fazla miktarda tercih edilmeye başlandı.

Sektörün ihracat çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sektörümüz ülkemizin ihracat gelirlerine önemli katkılarda bulunuyor. Üyelerimiz arasında 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren şirketlerimiz bulunuyor.

İhracat, ülkemize döviz girdisi sağlayan önemli seçeneklerden bir tanesi. İhracatın ülke ekonomimize katkısını artırmak için üretimdeki yapısal dönüşümleri gerçekleştirerek katma değeri yüksek ürünleri üretmeli ve daha önce girilememiş yeni hedef pazarlara girebilmemiz gerekiyor. PANELDER olarak sektörümüzün ihtiyaç duyduğu alanlarda destek olmaya hazırız.

PANELDER geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Yapı Fuarı’nda da yerini aldı. Fuarda edindiğiniz izlenimlerin de ışığında sektörün geleceğine yönelik bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Yapı Fuarı 44. kez inşaat alanındaki çeşitli sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Hem sektör şirketleri hem de bizim de aralarında olduğumuz çeşitli sektör dernekleri fuarı yakından takip etti. Fuarda ilk günden itibaren yoğun bir ilgi gözlemledik. Sektörümüzün tanıtımı ve en yeni ürün ve çözümlerin tüm dünyadan katılımcılara tanıtıldığı fuarı biz de yakından takip etme imkanı bulduk. Fuarda sektörümüzün değerli temsilcileriyle buluşma ve yeni gelişmeleri dinleme imkanı elde etti. Sektörümüzdeki yenilikler bizleri çok heyecanlandırdı. Sektör üyelerimizden dinlediğimiz gelişmeleri sektörümüzün geleceği için önümüzde güzel gelişmelerin habercisi olarak değerlendiriyoruz.

PANELDER bu yıl ilk kez bir öğrenci fikir yarışması düzenliyor. “Geleceğin Endüstri Yapıları” konulu yarışma ile neyi hedefliyorsunuz? Beklentileriniz neler? Şu ana kadarki süreç ve öğrencilerin ilgisi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

PANELDER olarak bu yıl ilk kez “Değişime Öncü Ol!” ana sloganı ile “Geleceğin Endüstri Yapıları” yarışmamızı hayata geçireceğiz. Daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir gelecek için genç tasarımcıların yenilikçi fikirlerini destekliyoruz. Yaşanabilir, sağlıklı bir dünya için yapı sektörü dahil olmak üzere her alanda değişimin şart olduğu Antroposen Çağı’nda geleceğin tasarımcıları olan Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencilerini projeleriyle yarışmamıza katılmaya davet ediyoruz.

Yapı Medya İletişim iş birliği ile düzenleyeceğimiz yarışmanın bu yılki konusu olan “Geleceğin Endüstri Yapıları” kapsamında katılımcılardan PANELDER’in Ar-Ge ve yönetim merkezi olarak kullanacağı, prototip panel üretiminin de gerçekleştirileceği 5.000 metrekare alana sahip bir bina tasarlamaları; tasarımları aracılığıyla endüstri yapılarının alışılageldik imgesinden ve izleniminden sıyrılarak yeni mimari ve yapısal sistem olanaklarını sorgulamaları bekliyoruz.

PANELDER’in ana üretim ürünü olan çatı ve cephe panellerini kullanarak veya üretimi ile uygulaması yapılabilecek panel tasarımları önerilerek gerçekleştirilecek projelerin çevreye duyarlı, enerji verimliliğini ön planda tutan, ekolojik ilkeleri irdeleyen bir yaklaşımla ele alınması ve güncel teknolojiye uygun olmasını istiyoruz. Bu doğrultuda katılımcılar tasarımlarında PANELDER bünyesindeki firmaların mevcut çatı ve cephe panellerinden faydalanabilecekleri gibi yeni form, renk, doku ve yüzey özelliğine sahip paneller de önerebilecek.

Katılımcılar projelerini, TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı ile tanımlanmış 4. Bölge’de yer alan 100 x 100 metre ölçülerinde, bir kenarından ana yola bağlantısı olan, çevresi boş eğimsiz bir arazi sınırı içinde gerçekleştirecekler.

Yarışmaya yoğun bir ilgi görüyoruz. Başvurularımız devam ediyor, öğrencilerin 29 Temmuz’a kadar başvurularını bekliyoruz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/panelder-genc-tasarimcilarin-yenilikci-fikirlerini-destekliyor_190478.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!