Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ticari Gayrimenkulde Yeni Eğilimler

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlenen 2D1 Tasarım Toplantıları’nın altıncısı, Guardian Cam sponsorluğunda “Ticari Yapılar” temasıyla 8 Eylül Perşembe günü yapıldı.

Ticari Gayrimenkulde Yeni Eğilimler 2D1 Ticari Yapılar Toplantısı

Son dönem ticari yapı projelerinin gündeme taşındığı "2D1 Ticari Yapılar" toplantısına, Cushman & Wakefield Türkiye Yatırım ve Sermaye Piyasaları Direktörü Didem Erendil, Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş ve Mimar Gökhan Aksoy konuşmacı olarak katıldılar.

Düzcamın %80'i yapılarda kullanılıyor

YEM Etkinlikler Yöneticisi Zeynep Gülşen’in açılış konuşmasının ardından söz alan Guardian Cam Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mustafa Akça, “Ticari Yapılarda Guaridan Etkisi” başlıklı sunumunda, tonaj anlamında dünyanın 3. büyük düzcam üreticisi olan firmanın, “mimari kaplamalı camlar” gamına ilişkin detaylı bilgi paylaştı.

MustafaMustafa Akça

Üretilen 100 birim camın 80’inin yapılarda kullanıldığına dikkat çeken Akça, uygarlık göstergesi sayılan cam tüketiminin, Türkiye’de kişi başına 19 kg olduğunu söyledi. Mustafa Akça daha sonra, Türkiye ve yurtdışındaki marka projelerde kullanılan Guardian Cam ürünlerini ve özelliklerini aktardı.

Yeni parametreler: Lokasyon, Planlama, Zamanlama

Cushman & Wakefield Türkiye Yatırım ve Sermaye Piyasaları Direktörü Didem Erendil, “‘Lokasyon-Lokasyon-Lokasyon’ ticari gayrimenkulde başarı için hâlâ yeterli mi?” başlıklı konuşmasında, ticari gayrimenkulde başarıyı belirleyen yeni parametreleri paylaştı.

DidemDidem Erendil

Ticari gayrimenkulun perakende, ofis, lojistik/depolama ve otel yapılarından oluştuğunu hatırlatan Erendil, ‘Lokasyon-Lokasyon-Lokasyon’ parametresinin günümüzde artık başarı için yeterli olmadığını savundu. Ticari gayrimenkullerin geliştirilme sürecinde doğru lokasyon seçiminin ardından planlama ve zamanlamanın kritik rol oynadığını belirten Didem Erendil, sürdürülebilir başarı için bu üç parametrenin birbirini desteklemesi gerektiğinin altını çizdi.


"Büyük projeler küçük organizasyonlarla olmuyor"

Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş ise “Yatırım Gelişimi” başlıklı sunumunda, ticari gayrimenkulu kendi şirketlerinde nasıl geliştirdiklerini aktardı.

MuratMurat Özgümüş

Türkiye’de tamamlanmış 10 alışveriş merkezi (AVM) projesi bulunan Rönesans Gayrimenkul’un ofis binaları da geliştirdiğini söyleyen Özgümüş, “Büyük projeler küçük organizasyonlarla olmuyor. Geniş ekip çalışmaları şart.” dedi. Danışman firmalar, tasarımcı firmalar ve malzeme firmalarının bütünün parçaları olduğunu belirten Özgümüş, gayrimenkul geliştirme projelerinde yer seçimi, alışkanlıklar, eksikler ve ihtiyaçların önemine değindi. “En önemlisi ise finans kurumlarının yatırıma ikna edilmesi” diyen Murat Özgümüş, bugün için Türkiye’de ofisler adına İstanbul, Ankara ve (kısmen) İzmir dışında kurumsal bir pazar olmadığını sözlerine ekledi.

"İşin en önemli kısmı, değişen talepleri hesaba katan optimum çözümler üretmek"

Son olarak söz alan Mimar Gökhan Aksoy, “Ticaret-Mekan İlişkisini Yeniden Düşünmek” başlıklı sunumunda, ticari yapıların tasarım sürecinde mimarların neler yaşadığını anlattı.

GökhanGökhan Aksoy

Daha önce kapalı kutular şeklinde tasarlanan AVM’lerin, günümüzde insanların şehirle kurduğu ilişki olmaya başladığını belirten Aksoy, “Önceleri cephe kabuğu tasarımı daha kolaydı. Bugün ise sadece iç mekan tasarımını değil, cephe tasarımını ve yarı açık-yarı kapalı mekanlar arası hiyererşiyi de içeren çözümler sunmak zorundayız. Yatırımcı her şeyi baştan öngöremiyor. Değişen talepleri hesaba katan optimum çözümler üretmek, işin en önemli kısmını oluşturuyor.” şeklinde konuştu. Ticari yapı tasarımındaki yeni eğilimlere de değinen Gökhan Aksoy, dış mekan ilişkisi kuran, saçaklarla ara yüzeyler/tamponlar oluşturan projelerin tercih edilmeye başlandığını söyledi.

2D1 Ticari Yapılar toplantısı, salondan gelen soruların yanıtlandığı tartışma bölümünün ardından kokteyl ile sona erdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ticari-gayrimenkulde-yeni-egilimler_150887.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!