Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Topkapı Sarayı'nın Güvenlik Kulübeleri Tepki Çekiyor

Topkapı Sarayı’nın bahçesine “güvenlik kulübesi” adı altında inşa edilen yapıyla tarihi yapının bütünlüğüne müdahale edildiğini söyleyerek tepki gösteren uzmanlar, “Bunun adı kirliliktir” dedi.

yapi.com.tr
Topkapı Sarayı'nın Güvenlik Kulübeleri Tepki Çekiyor

Topkapı Sarayı'nda Bab-ı Hümayun kapısından birinci avluya girildiğinde camdan ve çelikten bir güvenlik binasının dikildiği görülüyor. Bazı kaynaklara göre bu yapılan binanın inşasında yerin en az iki metre kazıldığı da vurgulanıyor. Yapının buraya yapılması için bir kurul kararı olup olmadığı ve eğer varsa böyle bir yapıya tarihi avluda nasıl izin verildiği ise başka bir tartışma konusu. Ayrıca sarayın bahçeleri ve avlularında çok sayıda ağacın kesildiği de iddia ediliyor.

Cumhuriyet'ten Öznur Oğraş Çolak'ın haberine göre; Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi’nin konuyla ilgili açıklamasında şöyle deniliyor: “İstanbul Suriçi kent ve dünya tarihi açısından özel öneme sahip olan bir bölgedir. Dünya kültür mirası kapsamında değerlendirimelidir. Suriçinin tarihsel dokusunu etkileme potansiyeli olan bütün faaliyetler yasaların ve kurullarının alacağı karara tabi olmalıdır.”

"Yeryüzü coğrafyasında, tarihsel dokusu ve kültürel kimliği ile hüküm sürmüş kentlerin birinci ilkesi; dokunulmazlığıdır." diyen Sanat tarihçisi, ressam, yazar, heykeltıraş Gürol Sözen, "Topkapı Sarayı, mimari dokusu, avluları, silüeti,bulutları, güvercinleri ve ağaçları ile bir bütündür. Düşünce yapısı ve resmetmeleri ile Nakkaş Osman’ın bir minyatürüne ya da 16. yüzyılın, bence çağımız için de  büyük ustası Karahisari’nin kufi ve nesih yazı ile yazdığı besmelesinin bir köşesine bir noktayı nasıl konduramazsak sözgelimi çağdaşlık adına Topkapı Sarayı avlusuna bir nokta konduramayız. Tarih ve kültürel kirliliktir bunun adı ve örnek olarak sonrasında  önüne de geçilemez." şeklinde konuşuyor.

Arkelolog - Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu Yöneticisi Nezih Başgelen ise şu ifadeleri kullanıyor: "9 Ekim 1924 tarihinden bugüne müze olarak ziyarete açık olan Topkapı Sarayı’na girişte güvenliğin sağlanması ve ziyaretçi kontrolü her dönemde öncelikli önem taşımıştır. Her geçen yıl çok daha fazla turist kitlelerinin ilgisini çektiği görülen Topkapı Sarayı’na gelen ziyaretçilerin kontrol sistemlerinden geçişini sağlayan X-Ray cihazlarının ve güvenlik personelinin uygun yerlerde doğru şekilde konumlanması Topkapı Sarayı’nın tarihi kimliğinin korunması açısından yadsınamaz önemde. Bab-ı Hümayun’dan girilen sarayın I. avlusunda (Alay Meydanı) yeni yapılan güvenlik kontrol ünitelerinin metal ağırlıklı görünümlerinin geniş bir kitle tarafından tepki ile karşılandığı izlenmekte. 1985 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Topkapı Sarayı’nın güvenliği için gerekli bu üniteler gözümüz gibi korumamız gereken Topkapı Sarayı’nın ruhuna ve kültürel peyzajına daha uygun bir şekilde düzenlenebilse daha iyi olur."

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/topkapi-sarayinin-guvenlik-kulubeleri-tepki-cekiyor_200323.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!