Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.


Türkiye Karbon Emisyonunu En Hızlı Artıran Ülke Oldu

Türkiye 550 milyon tonluk yıllık emisyon salımı ile küresel emisyonların yüzde 1’inden sorumlu. Türkiye en hızlı karbon emisyonu artıran ülke olarak görünüyor.

yapi.com.tr
Türkiye Karbon Emisyonunu En Hızlı Artıran Ülke Oldu (Fotoğraf: AA)

Uzmanlara göre Türkiye’de iklim değişikliğinden endişe duyanların oranı yüzde 73. Türkiye yaklaşık 550 milyon tonluk yıllık emisyon salımı ile küresel emisyonların yüzde 1’inden sorumlu. Türkiye’nin emisyonları göreceli olarak düşük paya sahip olmasına karşı, çalışan başına karbon emisyonları yıllar itibarıyla hızla artıyor.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre; kişi başı karbon emisyonları 1990’larda 13 ton iken 2005-2006’da 20 tona kadar çıkmış durumda. Bu konuda G. Kore ile birlikte Türkiye itibar kaybederek göze batıyor. Türkiye’nin doğru politikalarla yeşil finansman stratejisi geliştirerek düşük karbon yoğunluklu ve yüksek katma değerli, yüksek teknolojili üretime geçmesi gerekiyor.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), “İklim ve Ekonomi Konferansı” kapsamında ekonomi basını ve iklim uzmanlarını Sapanca’da bir araya getirdi. Konferansta konuşan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Erinç Yeldan, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yaptığı bir araştırmaya göre, küresel iklim değişikliğinin küresel ekonomiye maliyetinin 2030’da 2.5 trilyon dolar olacağını vurguladı. Yeldan, söz konusu maliyetin özellikle düşük gelirli ve düşük orta gelirli ülkelere yansıyacağını aktardı. Yeldan’ın verdiği bilgiye göre, işgücü kayıpları 80 milyon istihdama mal olacak ve bu fatura ağırlıklı Orta Afrika ve Asya’nın yoksullarına düşecek.

Türkiye karşılaştırılabilir ülkeler arasında en hızlı karbon emisyonu artıran ülke olarak görünüyor. İklim diplomasisi alanında Cop28’de taraflar arasında alınan diplomatik kararların uzağında kalındığını dile getiren Yeldan, tüm dünyada küresel iklim değişikliğinin fırsata çevrildiği ortamda Türkiye’nin bu fırsatı kullanmakta geciktiğine dikkat çekti. Banka kredilerinin kirletici sektörlerde yoğunlaştığının altını çizen Yeldan, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na göre yılda 800 milyar doları aşan yeşil finansman portföyünden pay alınarak bu durumun fırsata çevrilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-karbon-emisyonunu-en-hizli-artiran-ulke-oldu_201042.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!