Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Baumit Türkiye Tasarım Yarışması

Teması "Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev" olarak belirlenen "Baumit Türkiye Tasarım Yarışması"na kayıt ve ön seçim teslim için son tarih 25 Kasım 2022.

yapi.com.tr

GÜNCELLENDİ!

Baumit Türkiye Tasarım Yarışması Baumit Türkiye Tasarım Yarışması
SON BAŞVURU TARİHİ 25 Kasım 2022
1.TESLİM TARİHİ 25 Kasım 2022
2.TESLİM TARİHİ 13 Mart 2023
SONUÇ AÇIKLAMA TARİHİ 22 Mart 2023
ÖDÜL TÖRENİ TARİHİ 10 Mayıs 2023
DÜZENLEYEN

Baumit Türkiye

OKUL-ÖĞRENCİ / PROFESYONEL Okul-Öğrenci
WEB ADRESİ

www.baumittasarimyarismasi.com.tr

E-POSTA

yarisma@baumit.com.tr

İLETİŞİM: Bahar Dikensak Baumit Türkiye Genel Merkezi Dudullu, Esenşehir Mah. Barajyolu Cad. Hale Sk. No:10-B Ümraniye, 34771, İstanbul
+ Ajandama Ekle

YARIŞMANIN AMACI

Pandemi sürecinin olağanüstü koşulları günlük hayatımızı çok farklı noktalarda zorladı. Bu sıradışı durumda diğer mekânlardan uzak durup, alışılmadık uzunluktaki vakitleri evlerimizde geçirince ister istemez evlerimizi ve evlerimizden yola çıkarak ev üzerine düşüncelerimizi de gözden geçirir olduk. Şimdi, hâlâ içinde olduğumuz bu olağanüstü durum “yeni normal” gibi zorlama terimlerle adlandırılmaya çalışılırken biz de ilk şaşkınlığı üzerimizden atıp, olanları biraz daha mesafeli olarak düşünmeye başladık. Pandemi ile eşzamanlı olarak, 21. Yüzyılda Dünya’nın temel sorunlarından biri olan iklim değişikliği kaynaklı sorunları da içinde barındıran bir dizi konu üzerine de düşündük, düşünmeye devam ediyoruz. Hazır evlerimizi ve evlerimizden yola çıkarak diğer evleri ve bu evlerden yola çıkarak ev fikrini gözden geçirmeye başlamışken bunu bir adım öteye taşıyarak bu durumdan edindiklerimizi paylaşıp, ‘ev meselesi’ni olabildiğince ayrıştırıp, yeniden toparlayabiliriz diye düşünüyoruz. Ev içiyle olduğu kadar, içiyle dışı arasındaki arayüzleriyle, sokağıyla, mahallesiyle, sitesiyle şimdi eskisinden çok daha önemli bir konu olarak duruyor önümüzde. Ev bir sığınak mı, istediğimiz gibi mi, istediğimiz yerde mi, hep kalabilir miyiz, az sonra gidecek gibi miyiz, güvende miyiz, yeterince mahrem mi gibi sorulara yeterince sağlıklı mı diye yeni bir soru daha eklendi. Hazır bu sorular aklımıza düşmüşken bu konuları didikleyelim dedik ve ‘ev meseleleri’ni, tekrara düşmeden, olabildiğince farklı açılardan bakarak ortak derdimiz olan bir meseleyi başkalarının da katılımıyla tek başımıza yapamayacağımız kadar iyi bir biçimde irdeleyebileceğimizi fark ettik. Ve bu konuyu lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık bir yarışmayla onlarla birlikte düşünmek istedik. Yarışmanın lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açık olmasının nedeni, lisans eğitimi sürecinde ya da sonrasında bu konu üzerine düşünmüş olan ve bu bağlamda düşünce ve mekan üretme konusunda istekli ve donanımlı öğrencileri bulmak. Mimarlar, mühendisler, halk sağlığı konusunda çalışan tıp öğrencileri, sosyal bilimciler ve psikologlar ve diğer disiplinlerden konuya ilişkin çalışmaları olanlar bu yarışmaya katılsınlar istedik ve ekip oluşumlarını ve hatta ekip liderliğini serbest bıraktık. Bu kadar geniş bir çerçeve çizince ilk aşamada katılımcıların ekip yapılarını ve konuya yaklaşımlarını anlatan kısa bir özeti de görmek istedik. Bu şekilde yarışma jürisi sonuçları değerlendirmekle yetinen değil, sürece de katılan bir yapıya dönüşmüş oldu. Çok az şeyi süreci içinde paylaşıp, tartıştığımızı ve dolayısıyla kapalı devreler içinde geliştirmeye çalıştığımızı düşünerek bu çalışma yönteminin gelişkin bir fikre ulaşmak için iyi bir yol-yordam olacağını düşünüyoruz.

YARIŞMANIN KONUSU

İklim değişikliği, nedenleri ve etkileri ile bir bütün olarak küresel çağın en büyük sorunudur. Küresel ısınmaya bağlı iklim krizinin; çölleşme, kuraklık, sel, heyelan, buzulların erimesi, ısı artışları ve bazı canlı türlerinin nesillerinin tükenmesi gibi sonuçları vardır. Ayrıca, doğal kaynakların tükenmesi, fosil yakıt kullanımı ve doğaya zarar veren malzemelerin kullanımı da iklim değişikliğini olumsuz etkileyen diğer unsurlardır. Bu bilgiye ek olarak, içinde bulunduğumuz coğrafya, deprem, tsunami, yangın gibi farklı doğal afet risklerini de içinde barındırmaktadır. Göç, göçmenlik, gelecekteki barınma problemleri, olası enerji krizleri, insan ve çevre sağlığı ilişkisi gibi diğer küresel sorunlardır.

Yaşam biçimi sürekli bir değişim içindedir. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacı için tasarlanan ev de günümüzde bu değişimin en yakın görülebildiği temel mekanlardan oluşmaktadır. Konu, yukarıda söz edilen konular bağlamında değişen, 21. Yüzyıl’da ‘sağlıklı bir yaşam alanı olarak ev’ olarak belirlenmiştir. Evin nerede olduğu, nasıl olduğu, kentte ya da kent dışında olduğu, az katlı ya da çok katlı bir yapıda olduğu konusu yarışmacılara bırakılmıştır. Yarışmacıdan tasarladığı evin bağlamını ve tasarımını çağın sorunları ile ilişkilendirerek anlatması istenmektedir. Anlaşılır bir biçimde gerekçelendirmek koşuluyla öneri herhangibir ev olabilir. Çeşitli doğa olaylarından, pandemiden ve iklim krizinden kaynaklanan sorunlara yaratıcı ve çağdaş çözüm önerileri getiren, gelecekteki olası krizlere karşın adaptasyon sağlayabilen fikirler ve tasarım öneri beklenmektedir. Bu bağlamda yarışmacılar, yarışma konusunu, yarışmanın amacına göre istedikleri gibi yorumlayabilirler.

YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ

Yarışma bu şartname esasları içerisinde düzenlenmiş ön seçimli bir tasarım yarışmasıdır.

YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI

- Yarışma tüm üniversitelerin lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır.

- Yarışmaya bireysel ya da ekip halinde katılınabilir. Jüri, farklı disiplinlerden üyeleri olan ekip oluşumunu önermektedir.

- Ekip olarak katılımda, ekip üyesi katılımcıların hepsinin başvuru tarihinde lisans ve/veya yüksek lisans öğrencisi olması gereklidir.

- Katılımcılar yarışmaya sadece tek bir öneri gönderebilirler.

- Katılım ücretsizdir.

- Yarışmaya 25.11.2022 tarihine kadar www.baumittasarimyarismasi.com.tr üzerinden kayıt yaptırmak zorunludur.

- Yarışmaya, yarışma jürisinin, danışman jürinin, raportörlerin ve firma yöneticilerinin birinci dereceden yakınları katılamaz.

JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖRLER

Asli Jüri Üyeleri: Abdurrahman Çekim, Mimar; Adnan Aksu, Mimar; Ece Ceylan Baba, Mimar; Hilmi Güner, Mimar; Kurtul Erkmen, Mimar Sabri Paşayiğit, Mimar; Şebnem Buhara, Mimar

Danışman Jüri Üyeleri: And Akman, Yapı Biyoloğu; Atalay Özdayı, Mimar, Baumit Türkiye Genel Müdürü; Erdil Dinçer, İnşaat Mühendisi, Baumit Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü

Raportörler: Selin Tümer Ataoğlu, Mimar, Pazarlama Yöneticisi; Bahar Dikensak, Mimar, Teknik Pazarlama Sorumlusu

YARIŞMA TAKVİMİ

Yarışmanın İlanı: 4 Ekim 2022
Soru Sorma Son Tarihi:
2 Kasım 2022
Soruların Yanıtlanması:
9 Kasım 2022
Ön Seçim Son Teslim:
25 Kasım 2022
Ön Seçim Sonuçlarının İlanı:
7 Aralık 2022
Tasarım Son Teslim:
13 Mart 2023
Sonuçların Açıklanması: 22 Mart 2023
Ödül Töreni ve Sergi: 10-11 Mayıs 2023

ÖDÜLLER

Jüri Özel Ödülü: 3 gece 4 gün Baumit VivaPark ve Viyana gezisi

3 Eşdeğer Ödül: 3 x 25.000 TL

Jüri Özel Ödülü, 3 eşdeğer ödül arasından seçilecektir.

Ödüle layık görülen projeler yarışma web sayfası ve sosyal medya üzerinden ilan edilecektir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/baumit-turkiye-tasarim-yarismasi_192847.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!