Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMMİB 2021 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları

Öğrenci ve profosyenel olmak üzere iki kategoride düzenlenen, ortak teması “Afet ve Acil Durum” olarak belirlenen İMMİB 2021 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nın son başvuru tarihi 5 Kasım 2021.

yapi.com.tr

Yarışma Duyuruları

İMMİB 2021 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları İMMİB 2021 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları
SON BAŞVURU TARİHİ 5 Kasım 2021
DÜZENLEYEN

İDDMİB, İKMİB ve TET tarafından, ETMK, TİM, Ticaret Bakanlığı desteğiyle

WEB ADRESİ

tasarim.immib.org.tr

E-POSTA

funda.oktay@immib.org.tr

İLETİŞİM: Genişlet İMMİB - İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Çobançeşme Mevkii, Sanayi Cad. Dış Ticaret Kompleksi A Blok Kat:2 Metaller Sektörü Şubesi Yenibosna Bahçelievler 34197 İstanbul...
+ Ajandama Ekle

Organizasyon 

İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları sırası ile; İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) tarafından Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenmektedir.

Amaçlar 

Yarışmalar;

- Metal, Plastik ve Elektrikli ürünler sektörlerinde yenilikçi fikirleri desteklemek,

- Ülkemiz ihracatçı firmalarının dünya piyasalarında rekabet gücünü artıracak, katma değeri yüksek ,özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasına zemin hazırlamak,

- Öğrenci ve Profesyonel tasarımcılar ile sektörü buluşturmak,

- Türkiye’ de tasarım kültürünü yaygınlaştırmak ve özendirmek,

- 2023 İhracat stratejisine paralel çalışma yürütmek,

amacıyla senede bir kez gerçekleştirilmektedir.

İlki 2005 yılında düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, 2021 yılında on yedinci kez  gerçekleştirilecektir.

Kimler Katılabilir

1. Yarışma katılımı için ön şart, T.C. vatandaşı olmak veya - T.C. vatandaşı olmayan kişiler için - T.C. üniversitelerinin B fıkrasında sözü edilen ilgili bölümlerinde öğrenci yada ilgili bölümlerinden mezun olmaktır.

2. Yarışmanın profesyonel kategorisi, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümü, güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi bölümleri lisans mezunları ile bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencileri veya mezunlarına veya ETMK üyelerine açıktır. (Görsel iletişim tasarımı bölümü dahildir)

3. Yarışmanın öğrenci kategorisi, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümleri, güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri bölümlerine kayıtlı lisans öğrencilerine açıktır. (görsel iletişim tasarımı bölümü dahildir). Öğrenci kategorisine katılım için yaş sınırı yirmi altıdır. (Yarışmaya başvurduğu tarihte yirmi altı yaşını doldurmuş ve yirmi yedi yaşından gün alan kişiler öğrenci kategorisinden başvuru yapamayacaktır.)

4. Yarışmaya grup olarak katılmak mümkündür. Grup katılımında, grup temsilcisi olarak bir katılımcının belirlenmesi gereklidir.

Yarışmanın grup profesyonel kategorisinde, grup üyelerinden en az bir kişinin B maddesindeki şartları sağlaması gerekmektedir. Ayrıca diğer grup üyelerinin, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümleri veya güzel sanatlar, mimarlık ve mühendislik fakültesi bölümleri lisans mezunu veya öğrencisi veya bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencisi veya mezunu; veya ETMK üyesi olması gerekmektedir.

Yarışmanın grup öğrenci kategorisinde, grup üyelerinden en az bir kişinin C maddesindeki şartları sağlaması; ayrıca diğer grup üyelerinin tamamının üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümleri veya güzel sanatlar, mimarlık, mühendislik fakültesi bölümleri lisans öğrencisi olması gerekmektedir.

*Profesyonel kategoride katılımcılar için yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

5. Yarışma başvuru tarihleri içerisinde mezun olmuş tasarımcılar yarışmamıza mezuniyetlerinden önceki bir tarihte belgelerini yükleyerek başvuruda bulunuyorsa öğrenci, mezuniyet tarihinden sonra bir tarihte  başvuruda bulunuyorsa profesyonel kategoride katılım gösterebilirler.

6. 2019 ve 2020 yıllarından düzenlenen yarışmamızda dereceye girerek birincilik, ödülü kazanan tasarımcılar 2021 yılı yarışmalarına katılamazlar. Aksi bir durumun tespiti halinde, ilgili projeler ve yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilir.

Kategoriler

Gün geçtikçe dünyamızın iklimi değişmekte, bu değişim sonucunda ise daha fazla doğal afet tetiklenmektedir. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından yayınlanan 2020 Dünya Afet Raporuna göre son on yılda, doğal tehlikelerin tetiklediği tüm afetlerin %83’ü, sel, fırtına ve sıcak hava dalgaları gibi hava ve iklim bağlantılı şiddetli olaylardan kaynaklanmış, hava ve iklim bağlantılı şiddetli afetler, son on yılda 410.000’den fazla insanın hayatına mal olmuştur.

Bu kapsamda özellikle son yıllarda ülkemizde yaşanan doğal afetler ve sonuçları da göz önünde bulundurularak 2021 yılında 17. Defa düzenlenecek olan İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmalarında kategorilerimizin ortak teması “Afet ve Acil Durum” olarak belirlenmiştir.

Tema kapsamında önlenemeyen afetlere yönelik hızlı müdahaleyi sağlayacak gerek profesyonel kişi ve kurumların kullanımına uygun, gerekse afetzede tarafından kullanılabilecek her türlü ürün, teçhizat yanı sıra doğal afetin hemen ardından hızla kullanılabilecek/dağıtımı yapılabilecek, yaşam destek modülleri/sistemleri, yaşamı sürdürme amaçlı temel insani ihtiyaçları karşılamaya yönelik ürünler/konseptler tasarlanması beklenmektedir.

Deprem, sel, yangın ve benzeri pek çok afet durumunda, afetin kendisi kadar takip eden saatler de hayatta kalanlar ve mağdurlar için oldukça kritik bir zaman dilimidir. Yeterli koruma ve barınma eksikliği, hayatta kalmak için temel insan ihtiyaçlarına erişememe, altyapı ve hizmetlerin yok olması ile birleştiğinde, afet sonrası yapılacak müdahalenin hızı, hayatta kalma veya ölüm arasındaki belirleyici faktör olacaktır. Bu nedenle yarışma teması hem afet sırasında kullanılabilecek ürünleri, hem de afet sonrasında ihtiyaç duyulabilecek ürünlerin tamamını kapsamaktadır.

Yarışma “Afet ve Acil Durum” temasında;

- Metalden Mamul Ürünler Kategorisi

- Plastikten Mamul Ürünler Kategorisi

- Elektrikli Ürünler Kategorisi

olmak üzere toplam 3 ayrı kategoride katılıma açıktır.

Her bir kategoride profesyonel ve öğrenci olmak üzere iki alt kategoride katılım gösterilebilir. Her bir alt kategori  için ayrı ayrı ödüllendirme yapılacaktır. 

Takvim 

Duyuru Tarihi: Ağustos 2021
Son Başvuru Tarihi:
 5 Kasım 2021
Seçici Kurul Toplantısı:
13 Kasım 2021
Ödül Töreni: Aralık 2021

Ödüller 

Her kategoride profesyonel ve öğrenci alt kategorilerinde ilk 3 dereceye giren proje sahibi tasarımcılar ödüllendirilecektir. Ayrıca Seçici Kurul uygun bulduğu projeleri Mansiyon ile ödüllendirebilir. Aynı şekilde, Seçici Kurul ödüle layık proje bulmadığı taktirde ödül kademelerinden herhangi birini boş bırakabilir.

Profesyonel Kategorisi 

Birincilik ödülü: 15.000 TL
İkincilik ödülü:
10.000 TL
Üçüncülük ödülü:
 7.000 TL
Mansiyon:
4.000 TL 

Profesyonel Kategoride birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları İMMİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülebilecektir. (Birincilerin gidemediği durumlarda ikinci ve üçüncü yarışmacılar götürülebilecektir.)

Öğrenci Kategorisi 

Birincilik ödülü: 7.000 TL
İkincilik ödülü:
 5.000 TL
Üçüncülük ödülü:
3.000 TL    
Mansiyon:
 2.000 TL 

Öğrenci Kategorisinde birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup temsilcisi olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları İMMİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülebilecektir. (Birincilerin gidemediği durumlarda ikinci ve üçüncü yarışmacılar götürülebilecektir.

Uluslararası Yarışmalara Katılım Ödülü
Yarışmamızda dereceye giren tasarımcıların 16 Haziran 2022 tarihine kadar ödüllü projeleri ile katıldıkları "Uluslararası Tasarım Ödüllerinin"  katılım masrafları, ödeme belgelerinin Birliğimize ibrazına istinaden 500 Euro’ya kadar desteklenecektir. Yarışmanın kazanılması durumunda Ödül Töreni'ne katılım için 1000 Euro'ya kadar konaklama, ulaşım ve vize masrafları Birliğimizce karşılanacaktır. Detaylar bilgi için yarışma sekreteryasına başvurulması gerekmektedir.

Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü
Ticaret Bakanlığının 2008/2 Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde yarışmamızda derece giren tasarımcılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) en fazla iki yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilebilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri söz konusu Tebliğ çerçevesinde DFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) kaynaklarından karşılanacaktır. Burs başvuru koşulları aşağıdaki gibidir.

Tasarımcılar, Tebliğ’in 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında belirtilen yıllık azami 60 (altmış) kişilik yurtdışı eğitim ve yaşam giderleri desteğinden 1 (bir) defaya mahsus olmak üzere tek seferde yararlandırılır.

Tebliğ’in 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde tasarım yarışmalarının gerçekleştirilmesi sonrasında; dereceye giren tasarımcılardan yurt dışı eğitim desteğine başvurmak isteyenler Ek 7 de yer alan tasarım konusunda uluslararası çapta tanınan eğitim kurumlarına başvurularını yaparlar.  Tasarımcılar, yurt dışı eğitimlerine ilişkin olarak başvurdukları eğitim kurumlarından kabul almalarını müteakiben Ek 6 da yer alan belgelerle birlikte tasarım yarışmasını düzenleyen işbirliği kuruluşuna başvururlar. İlgili işbirliği kuruluşu nihai incelemenin yapılabilmesi ve yurt dışı eğitim desteği sağlanacak tasarımcıların belirlenmesi amacıyla adaylara ilişkin listeyi Ek 6 da yer alan belgelerle birlikte yarışmanın gerçekleştiği yılı takip eden 2 (iki) takvim yılı içerisinde olmak kaydıyla her yılın Nisan ayında Bakanlığa iletir.

Bakanlık; Ek 11 uyarınca, tasarımcının kabul aldığı eğitim kurumu, yabancı dil yetkinliği ve yarışmada elde ettiği dereceyi göz önünde bulundurarak yapacağı değerlendirme sonucu her yılın Haziran ayının ikinci haftası yurt dışı eğitim ve yaşam giderleri desteğinden faydalandırılacak tasarımcıları belirler ve işbirliği kuruluşlarına bildirir.

İlgili tebliğ ve eklerine Ticaret Bakanlığı sitesinden Destekler, İhracat Destekleri, Tasarım Desteği başlıkları seçilerek ulaşılabilir.

Tasarım Tescili Ödülü
Öğrenci kategorilerinde dereceye giren tasarımcıların ödül kazandıkları projelerinin tescil, faydalı model veya patent masrafları, ilgili ödeme belgelerinin Birliğimize ibrazına istinaden 1000TL’ye kadar desteklenecektir. Detaylar bilgi için yarışma sekreteryasına başvurulması gerekmektedir.  (Profesyonel kategorisi için söz konusu ödül geçerli değildir.)

Üniversite Özel Ödülü
Yarışmayı kazanan öğrencilerin aldıkları dereceler ve üniversitelerin yarışmaya katılan öğrenci sayıları baz alınarak yapılan puanlama neticesinde , toplamda en çok puanı alan üniversiteye "10.000 TL Değerinde Yerli Üretim Donanım Malzemesi" verilecektir.

Katılım Koşulları

1. Yarışmaya katılım ücretsizdir.

2. Katılımcılar her bir kategoride bireysel veya grup üyesi en fazla 1 proje ile katılabilirler. (Bir katılımcı en fazla 3 kategoride 1’er eserle, yani toplamda 3 eserle katılabilir)

3. Katılımcılar aynı proje ile birden fazla kategoride katılım gösteremezler.

4. Grup katılımları en fazla 4 kişiden oluşabilir.

5. Öğrenciler Üniversitelerinde geliştirdikleri projeleri ile yarışmaya katılabilirler. Öğretim elemanları ile birlikte geliştirilen projelerde grup katılım gösterilmesi gerekmektedir.

6. Yarışmaya katılan her projede özgünlük, daha önce üretilmemiş olması, 01 Ocak 2021 tarihinden önce düzenlenen başka bir yarışmada ödül almamış olması ve İMMİB’ in geçmiş yıllarda düzenlediği endüstriyel tasarım yarışmalarında yer almamış olması şartları aranmaktadır.

7. Yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya aittir.

8. İMMİB personeli yarışmaya hiç bir kategoride katılamaz. Seçici kurul asil üyeleri ve yarışma raportörleri ile bu kişilerin birinci dereceden yakınları seçici kurul üyesinin görevli bulunduğu kategoride yarışmaya katılamaz. Seçici Kurul üyelerinin çalıştığı kurum, firma veya çalıştığı firmadan bir kişi, veya ortaklık içinde olduğu bir firma veya kişi seçici kurul üyesinin görevli bulunduğu kategoride yarışmaya katılamaz.

9. Yukarıda sayılan maddeler kapsamında aksi bir durumun tespiti halinde, ilgili  projeler ve yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilir. Ödül kazandıysa İMMİB Genel Sekreterliğince ödülü geri alınır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/immib-2021-endustriyel-tasarim-yarismalari_186714.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!