Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2016 Sonuçlandı

Bu yıl 12’incisi düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda ödüller sahiplerini buldu. 212 bin lira para ödülü dağıtılan yarışmada dereceye girenler yurtdışı eğitim bursu, fuarlara katılım, uluslararası yarışmalara katılım ve tasarım tescil ödüllerinin sahibi oldu.

yapi.com.tr

Yarışma Sonuçları

İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2016 Sonuçlandı İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2016 Sonuçlandı

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından düzenlenen İMMİB 2016 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda dereceye giren katılımcılar 3 Haziran 2016 Cuma günü Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirilen törende ödüllerini aldılar.   

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nin (TET) ortaklığında, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) desteğiyle gerçekleştirilen tasarım yarışması ödül törenine, İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, TET Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Aksoy, profesyoneller ve öğrenciler katıldı. Törenin açılış konuşmasını İMMİB Genel Sekreteri Armağan Vurdu gerçekleştirdi.

Yarışmada, Metalden Mamul Açık Büfe ve Masaüstü Servis Ekipmanları ile Döküm Mutfak Eşyaları Tasarımı Kategorisi, Plastikten Mamul Düzenleyici Ürünler Kategorisi, Akıllı Ev Teknolojileri Kategorisi, Konsept 2016: Evcil Hayvan Ürünleri Kategorisi’nde 340 proje yarıştı. Dereceye giren yarışmacılar toplamda 212 bin TL para ödülünün yanı sıra yanı sıra yurtdışı eğitim bursu, fuarlara katılım, uluslararası yarışmalara katılım ve tasarım tescil ödüllerine de hak kazandılar. 

"Bize has motifleri ürünlerimize en iyi yansıtacak, yine bu topraklarda yetişen tasarımcılardır"

İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda 12 yılda 3 bin 750’den fazla proje başvurusunu değerlendirdiklerini söyledi. 350’nin üzerinde eseri ödüllendirdiklerini aktaran Mertöz, 30 tasarımcının da yurtdışı eğitim bursundan faydalandığını belirtti. 

İhracatı artırmanın yolunun katma değerli ürün üretmekten geçtiğini ifade eden Mertöz, “Başta TİM olmak üzere tüm ihracatçı birlikleri olarak; adeta bir seferberlik ilan ederek tasarıma, inovasyona, Ar-Ge’ye teşvik ediyoruz. Yarışmalarımız ve etkinliklerimizle her fırsatta Türk tasarımını ve tasarımcısını dünyaya anlatmaya devam ediyoruz. Çünkü öncelikle bizler tasarımcılarımıza güvenmeliyiz. Bizlere has motifleri ve kültürümüzü ürünlerimize en iyi yansıtacak yine bu topraklarda yetişen tasarımcılar olacaktır. Türkiye’yi markalaştırmak istiyorsak bunu unutmamalıyız” diye konuştu.

Mertöz, Türkiye’nin lider birliği İMMİB’in ülke ihracatının yüzde 30’unu kayıt altına aldığını vurgulayarak, Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için omuzlarında büyük bir yükü taşıdıklarını da sözlerine ekledi. 

TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki de, tasarımın yalnızca belli bir kesimin değil, halkın da dilinde olduğunu belirtti. “Millet olarak bu konuda potansiyelimizi keşfetmenin derdine düştük” diyen Öztiryaki, “Artık ilkokullarda, ortaokullarda bu işin ne kadar önemli olduğu anlatılıyor. Türkiye çocuk yaşta bilim insanları ve tasarımcılar yetiştiriyor. Biz ürünlerimizin kalitesi, tasarımı, Ar-Ge’si ve marka gücü ile ön plana çıkan ülke olmalıyız. Küresel pazarda ancak bu dört enstrümanın yardımı ile rekabet edebiliriz” diye konuştu.

Bu yıl'Konsept 2016' kategorisine tasarımcıların yoğun ilgi gösterdiğine değinen Öztiryaki şunları söyledi: ”Bu yıl dikkat çeken ve tasarımcılar tarafından yoğun ilgi ile karşılanan bir diğer temamız ise Konsept 2016: Evcil Hayvan Ürünleri’ydi. 2015 yılında evcil hayvanlar için dünya genelinde 100 milyar dolarlık harcama yapıldığı ve gerilemeyen harcama kalemleri arasında yer aldığını gördük. Toplam 84 proje başvurusunun alındığı bu kategorimizle gerek tasarımcılarımızın gerek sanayicilerimizin dikkatini bu önemli pazar potansiyeline çekmek istedik.”

İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nın Türkiye’nin en prestijli tasarım etkinliklerinden biri haline geldiğini belirten TET Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “Sanayi ile tasarımı buluşturduğumuz zaman, dünyada ‘Made in Turkey’ etiketli ürünlerimizin sayısını artıracağımıza inanıyoruz. Tasarımın rekabette üstünlük kazandıracağı konusunda sanayicilere farkındalık sağlayan bu yarışma ile Türkiye’nin markalaşma yolculuğuna ışık tutacak üretilebilir tasarımlara ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl elektrikli ürünler kategorimizin temasını ‘Akıllı Ev Teknolojileri Tasarımları’ olarak belirledik. Akıllı ev teknolojileri; insanlara konfor, güvenlik ve daha düşük maliyet sağlıyor. Bu alanda yapılacak inovatif tasarımlar hem dünyada hem de Türkiye’de büyük rağbet görüyor. Bu alandaki her yeni tasarım ihracatımıza ve ekonomimize büyük değer katacaktır” diye konuştu.

Yarışmada her yıl daha da çarpıcı projelerle karşılaştıklarını aktaran İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Aksoy, “Yenilikçiliğin formülünü Ar-Ge, tasarım ve inovasyon oluşturuyor. Bu yoğun rekabet ortamında “ben de varım” diyebilmenin yolu farklılaştırılmış ürün üretebilmekten geçiyor. Üniversite sanayii işbirliğine çok iyi bir örnek olan İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, farklı ve yenilikçi üretime yaptığı katkı ile yıllar içerisinde rakiplerinden ayrılarak sürekliliğini koruyan özel bir organizasyon halini aldı. Yarışmamız bir yandan sanayiciyi yüksek katma değer vadeden tasarım ürünlerle buluştururken diğer yandan yarışma kapsamında proje geliştiren tasarımcıların Türkiye’de ve uluslararası arenada kendilerini ispatlamalarına olanak sağlıyor. Bundan sonraki yıllarda da sanayicilerimizi ve tasarımcılarımızı bir araya getirmeyi ve endüstriyel tasarıma destek vermeyi sürdüreceğiz” dedi. 

Dört Tasarımcı Yurtdışı Eğitim Bursu Kazandı

12. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları profesyonel kategorisinde birinci 15 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü 7 bin TL, mansiyon 4 bin TL, öğrenci kategorisinde ise birinci 7 bin TL, ikinci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL mansiyon ödülünü alan ise 2 bin TL değerinde ödüle sahip oldu.

Dereceye giren dört tasarımcı Ekonomi Bakanlığının sağlamış olduğu yurtdışı eğitim bursu imkanından faydalanacak. Birinci olan tasarımcılar tüm masrafları İMMİB tarafından karşılanarak yurtdışında prestijli fuarlarda konuk edilecek. Ayrıca dereceye giren tasarımcılar ödüllü projeleri ile katıldıkları "Uluslararası Tasarım Ödüllerinin" katılım masrafları 500 Euro’ya kadar Birlik tarafından desteklenecek. Öğrenci kategorilerinde dereceye giren tasarımcıların ödül kazandıkları projelerinin tescil, faydalı model veya patent masrafları, ilgili ödeme belgeleri yine İMMİB tarafından 1000TL’ye kadar desteklenecek.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/immib-endustriyel-tasarim-yarismalari-2016-sonuclandi_145074.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!