Müze statüsünden camiye dönüştürülen Ayasofya'da tahribat sürüyor. Tur rehberi Özlem Kabasakal, tarihi mermerlerin ağır tonajlı platform ile birçok yerinden kırıldığını belirterek “Bu tarihi yapıya çok büyük zarar veriliyor” dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya Külliyesi içinde bulunan imarethaneyi, Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesindeki asli hizmetine uygun hale getirmek için çalışma başlattı.
Müzisyen ve yorumcu Emre Yücelen ile ekibi tarafından gerçekleştirilen kayıt, 8 kamera ve 8 ses kayıt cihazı ile eş zamanlı yapıldı.
Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın önde gelen yapılarından biri olarak kabul edilen Ayasofya’ya bağlı en büyük yer altı yapılarından olan tüneller, mahzenler, 3 odalı yer altı mezarı ile dehlizler görüntülendi.
Trabzon Müftüsü ''İbadete açılması için çalışmaların devam ettiği Ayasofya'da, freskler, namaz saatlerinde perde ile kapatılacak'' dedi.
Ayasofya-i Kebir Camii'nde restorasyon ve koruma çalışmaları kapsamında II. Beyazıt Minaresi'nin sökümü gerçekleştirildi.
Ayasofya Müzesi'nin yapımında kullanılan ve dünyada çok az örneği bulunan kırmızı mermerlerin, gemiler aracılığıyla Milas ilçesindeki İasos Antik Kenti'nden gönderildiği belirlendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde AK Parti ve MHP grupları, Ayasofya'nın planlarının 'Ayasofya Camii ve Külliyesi' olarak değiştirilmesini teklif etti. Teklif oy birliği ile kabul edildi.