ABD'de Konut Başlangıçları 4 Ayın Dibinde



ABD'de konut başlangıçları, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve perakende satış verileri açıklandı.

ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, konut başlangıçları martta önceki aya kıyasla yüzde 6,8 azalışla 1 milyon 215 bin oldu. Son 4 ayın en düşük seviyesini kaydeden konut başlangıçlarına ilişkin piyasa beklentisi 1 milyon 250 bin ve yüzde 3 düşüş seviyesindeydi.
Raporda, inşaat izinlerinin ise martta yüzde 3,6 artarak 1 milyon 260 bine yükseldiği bildirildi. Gelecek aylardaki konut başlangıçları hakkında ipucu veren inşaat izinlerinin 1 milyon 250 bin artması bekleniyordu.
Bu arada, şubat ayı konut başlangıçları 1 milyon 288 binden 1 milyon 303 bine ve inşaat izinleri 1 milyon 213 binden 1 milyon 216 bine revize edildi.

Analistler, konut başlangıçlarında martta yaşanan düşüşün artan izinler nedeniyle uzun soluklu olmayacağına işaret ediyor.
Sanayi üretimi ve kapasite kullanımı ABD'de mart ayında sanayi üretimi şubat ayında yüzde 0,5 ile beklentilere paralel geldi. Sanayi üretimi revizesi ise yüzde 0,1 oldu. Yıllık sanayi üretimi de yüzde 1,5 olarak gerçekleşti. Martta kapasite kullanımı ise yüzde 0,4 artış işe yüzde 76,1'e yükseldi. Beklenti ise yüzde 76,2 olması yönündeydi.

Perakende satışlar arttı

ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar nisan ayının 2. haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 2,3 arttı.
Satışlar ilk hafta mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,0 artış gösterdi.
Satışlar ilk hafta geçen ayın aynı dönemine göre yüzde 1,2 artış yaşadı.

Perakende zincir mağaza karşılaştırılabilir satışları mart ayında yüzde 4,1 artmıştı. Aylık bazda mağaza satışları son 7 aydır yükseliyor.