İTO, Teknopark Arazisini Buldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) yönetimi, teknopark için Dubaililer'le işbirliği imkanlarını değerlendiriyor. Yönetim, teknopark için araziyi buldu ama fiyatının artması endişesiyle imza atana kadar yerini açıklamayacak.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş, yaklaşık iki ay önce yaptığımız bir görüşmede teknopark kurmak için çalıştıklarını, Dubaili yatırımcıların önerisi üzerine projeyi bilişim vadisine çevirme kararı aldıklarını, Dubai Şeyhi El Maktum'un sahibi olduğu Dubai International Properties'in altyapıyı ve finansman koymayı, işletmeyi ise kendilerine vermeyi önerdiğini söyledi. Yalçıntaş, aralık ayında Dubai'ye gidip oradaki örnek vadileri inceleyerek İstanbul'da bilişim ağırlıklı bir yüksek teknoloji vadisi projesi için somut adımlar atılacağını da vurguladı.

Yalçıntaş, "Dubaili grup, bize daha farklı bir sistem anlattı. Onlar da vadi sistemi var. Teknoloji vadisi, sağlık vadisi yapmışlar. Bütün altyapıyı kurup yatırımcıları davet ediyorlar. 'Sizinle de bu sistemde yatırım yapalım, biz altyapı ve finansmanı getirmeye hazırız, işletmeyi de siz yaparsınız' dediler. Bunun üzerine teknopark projemizi biraz ağırlaştırdık. Dubai'ye giderek yaptıkları vadileri göreceğiz. Bize adapte edilebilir, ihtiyaçlarımızı karşılayabilir bir sistemse ufkumuzu biraz daha genişleteceğiz" diyerek, bu projeye büyük önem verdiklerini göstermişti.
Yalçıntaş, gerçekten kalabalık bir heyetle aralık ayında Dubai'ye gitti. Dubai International Properties'in (DIP) teknoloji vadisi Internetcity'de incelemelerde bulunan Yalçıntaş, DIP'ın CEO'su Farhan Faridooni'ye de İTO'nun İstanbul'da kurmayı planladığı teknopark hakkında bilgi verdi.

Sabiha Gökçen'e yakın
Yalçıntaş, "Faridooni, daha ben herhangi bir öneride bulunmadan, projeye ilgi duyduklarını açıkladı. ‘Böyle bir proje yapıyorsunuz. Bizim bu alanda hassas ve başarılı olduğumuzu da görüyorsunuz. Bizlerle işbirliğini düşünmez misiniz?' diye, çok sıcak bir yaklaşımda bulundu. Biz de, dünyadaki diğer teknoparklarla temas kuracak noktaya geldiğimiz zaman kendileriyle tekrar görüşeceğimizi söyledik. O da memnun oldu" diyerek, görüşmelerinin verimli geçtiğini açıkladı.
Yalçıntaş'la birlikte Dubai'deki temaslara katılan birkaç gazeteci olarak teknoparkı İstanbul'da nereye kuracaklarını sorduk. Yalçıntaş, daha önceki görüşmemizde İstanbul dışında 3-4 uygun arazi olduğunu söylemişti. Bu kez tek bir araziden söz etti ama bir türlü mevkisi hakkında bilgi vermeye yanaşmadı. Nedenini de açıkladı: "Daha önce Almanya'da bir binaya talip olduk. Bir anda fiyatı birkaç kat arttı. Bu kez aynı hataya düşmeyeceğiz. İmza atmadan arazinin yerini açıklamayacağız."

Murat Bey açıklamıyor ama ben bir ipucu vereyim, İTO'nun teknoparkı Kurtköy'de olacak. Hem de Sabiha Gökçen Havalimanı'nın dibinde.