Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 15. yüzyılda Osmanlı kumandanlarından Hamza Bey’in oğlu Balibey tarafından yaptırılan 3 katlı Balibey Hanı’nın restorasyon sonrası yeniden canlanacağını söyledi.
Başkan Şahin, 700 yıllık bir cihan devletinin bu topraklarda doğmuş olmasının Bursa’yı ayrıcalıklı bir kimlikle öne çıkarttığını belirterek, “Yüzyıllardır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaparak böylesine görkemli bir tarihsel mirasa sahip olan Bursa, hızlı gelişim süreci içinde kötü yapılaşmaya maruz kaldı. Bundan dolayı yüzlerce yıllık geçmişin izlerini taşıyan birbirinden eşsiz tarihi eserlerimiz yok olma durumuna gelmiş.” dedi. Başkan Şahin, yüzyıllardır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Bursa’da kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının, öncelikli hedeflerinin arasında bulunduğunu kaydetti. Şahin, “Osmanlı’ya başkentlik yapmış güzel Bursa’mızın tarihi dokusunu koruma amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Bunları gerçekleştirirken, aynı zamanda kent turizmine de katkıda bulunacağız.” diye konuştu.
Osmanlı kumandanlarından Hamza Bey’in oğlu Balibey tarafından Yenişehir’de mescit ve imaret yaptırıldığını hatırlatan Başkan Şahin, şöyle konuştu: “15. yüzyılın sonlarına doğru yaptırılan 3 katlı Balibey Han’ın çok az bölümü bugüne kadar gelebilmiştir. Elimizdeki belgelerde hanın 64 odalı olduğu anlaşılmaktadır. Şimdi buralarda restorasyon projesi başlatıyoruz. Handa, restorasyon sonrasında Osmanlı ve Türk motiflerinin yer aldığı ürünlerin satılacağı yerlerin yanı sıra sahaflar, Türk yemekleri lokantası, turistik kahvehane ve hobi atölyeleri bulunacak.”