CAMSİAD, Yılda 80 Bin Ton Atık Camı Endüstriye Kazandırıyor
Cam Geri Dönüşüm Sanayicileri ve İşadamları Derneği (CAMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, yılda 80 bin ton civarında cam geri dönüşümünü sağladıklarını belirtti.
Çevre, Türkiye'nin AB ile müzakere konuları arasında önemli başlıklardan birisi. Bu amaçla Orman ve Çevre Bakanlığı, daha önce yürürlükte olan Katı Atıkların Kontrolü (KAK) Yönetmeliği yerine bir yıl önce AB yasalarıyla uyumlulaştırılmış Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği'ni çıkardı. Yönetmelik, ambalaj atık toplama hedefini yetkilendirilmiş kuruluşlara devrediyor. Şu anda yönetmeliğin yetkilendirilmiş kuruluş tanımına uyan ve alanında yetkilendirilmiş kuruluş olarak kendisine sorumluluk yüklenen iki kuruluş bulunuyor. Bunlardan biri ÇEVKO, diğeri ise CAMSİAD. 3 yıl önce kurulan ve yine geçen yıl iktisadi işletmesini oluşturan CAMSİAD, yılda 80 bin ton cam geri dönüşümünü sağlayarak, 100 bin ton birincil hammaddenin doğada kalmasını sağlıyor.
Cam Geri Dönüşüm Sanayicileri ve İşadamları Derneği (CAMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, sürdürülebilir kalkınmaya katkı verdiklerini belirterek, CAMSİAD İktisadi İşletmesi'nin Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yer alan yetkilendirilmiş kuruluş hüviyetine sahip olma amacını taşıdığını belirterek, "Yetki belgesi şu anda verilmedi. Ancak yetkilendirilmiş kuruluş olarak ilan edildik" dedi.
Yılda 80 bin ton civarında cam geri dönüşümünü sağladıklarını açıklayan Özcan, bu miktarın Batı Avrupa ülkelerinin gerisinde, Akdeniz ülkelerine göre ise yüksek değer taşıdığını söyledi. Özcan, 80 bin ton cam geri dönüşümünün 100 bin ton birincil hammaddenin doğada kalmasını sağladığına işaret ederek, çevreye sağladığını katkıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Böylece rezervler korunuyor hem de o rezervleri kullanmak için yapılan madencilik faaliyetleri yapılmıyor. Sürdürülebilir kalkınma katkı vermiş oluyoruz. Cam kırığı kullandığımız müddetçe 20 bin ton daha az sera gazı doğaya atılmış olacak."
166 belediyede 4 bin kumbara
166 belediyeye cam şişe kumbaraları yerleştirdiklerini açıklayan Özcan, "Bunlar 10'u büyük şehir, 10'u il ve diğerleri de ilçe ve belde belediyelerinden oluşuyor. Bu belediyelerde toplam 4 bine yakın kumbaramız var. Buralarda 6-7 bin ton arasında cam sağlıyoruz. Kalan camı ise tedarik kanallarımız ve kendi kaynaklarımızdan temin ediyoruz. Ancak hedefimiz Avrupa'da olduğu gibi kaynağında ayrı toplanması" şeklinde konuştu.