Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi’ne 9 ana başlık altında iptal ve yürütmeyi durdurma isteminde bulunduklarını açıkladı. Altay, konuya ilişkin açıklamasında mimar, mühendis ve şehir plancılarının yaptığı planların ve projelerin tüm demokratik ülkelerde ve hatta otoriter ya da totaliter ülkelerde, yapıldıkları andan itibaren 'sanat eseri' sayılarak 'fikri mülkiyet hakkı' kapsamına alındığını ve dünya düzeyinde hukukun koruması altına alınarak müellifinin izni olmaksızın değişiklik yapılmasının yasaklandığını vurguladı. Ancak çıkarılan yasayla Bakanlıkların kuracağı idari komisyonlara, mimari proje ve yapılardan hangilerinin sanat eseri, hangilerinin sanat eseri olmadığını belirleme; mimari proje ve yapıların müelliflerinin izni olmaksızın bunlarda istediği değişikliği yapabilme yetkisi tanındığını anımsatan Altay, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Mimari proje ve yapılar, 1886 tarihinde imzalanan Bern Sözleşmesi ile tüm dünyada korunduğundan ve Türkiye gibi sözleşmeyi imzalayan ülkeler, kendi ülkelerinde yabancı müelliflerin yaptığı mimari proje ve yapıları da koruma yükümlülüğü altına girdiğinden, herhangi bir yabancı müellifin yaptığı mimari proje ve yapıları Türkiye'de korunur iken; dünyanın en prestijli 'Ağa Han Ödülü'nü almış bir yurttaşımızın mimari proje ve yapısı ise 'sanat eseri' olmadığına karar verilerek, izni olmadan değiştirilebilecek ve bundan dolayı bir bedel ödenmeyecektir. Bu hükmün iptali istenmiştir.
Anayasa ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Kanunu, serbest mimar, mühendis ve şehir plancılarının piyasa koşullarında ve rekabet ortamında yaptıkları harita, plan, etüt ve projelerin, 'mesleğin kamu yararına uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak' amacına ulaşmak için 'meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadıyla' meslek odaları tarafından denetlenmesini öngörmektedir.
AKP, Gezi‘nin müsebbibi olarak gördüğü mimar ve mühendis odalarını kamu yararından koparmak, işlevsiz hale getirmek ve mali gücünü zayıflatarak kamusal etkinliğini kırmak için üyeleri üzerindeki denetim yetkisini kaldırmıştır.
Türkiye‘nin harita, plan ve projeler temelinde yağmalanmasının önündeki 'mesleki denetim' engeli kaldırılmıştır. Buna ilişkin hükmün iptali istenmiştir".