Fransa'da Bleu Autour Yayınları tarafından çıkarılan 'Osmanlılar' kitabı Jules Gervais - Courtellement'ın fotoğraflarından oluşuyor. 1907 ve 1908 yıllarında, Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yaptığı gezileri fotoğraflamış Gervais-Courtellement.
İşin ilginci, bu fotoğrafların o zaman için çok yeni bir teknik olan renkli baskı yöntemiyle çekilmiş olması.
Böylece, Trakya'dan Ortadoğu'ya uzanan coğrafyada Osmanlı'nın rengini, ışığını, insanlarını ve hüznünü görünür kılıyor Gervais-Courtellement. Fotoğraflara, Enis Batur ve Timour Muhidine ve Emmanuelle Devos da yazılarıyla katkıda bulunuyor.
Enis Batur yazısında fotoğraf albümlerini kollektif hafızamızın önemli unsurlarından biri olarak niteliyor ve 'Yoksa bize ne kalırdı o diğer İstanbul'dan?' diye soruyor. Yazar, çevirmen, öğretim görevlisi olan Timour Muhidine ise Tanzimat döneminin siyasi ve edebi figürlerinden Ziya Paşa'nın gölgesini fotoğrafların arasında, Osmanlı coğrafyasında gezdiriyor. Emmanuelle Devos ise fotoğrafçılığın 1839'dan beri aradığı rengi 1907'den itibaren nasıl bulduğunu anlatıyor. Bu teknik bilgilerin ardından Pierre Loti'nin de desteklediği Gervais-Courtellement'ın yaşamı anlatılıyor.