İstanbul'un Ulaşım Sorununa “Megabüs” Projesi



CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki ulaşım sorununa ilişkin kara, deniz ulaşımı ve raylı sisteme ilişkin projelerini ‘Ulaşım Çözümleri' isimli basın toplantısıyla açıkladı. İHA'nın haberine göre; İmamoğlu, “Şehri yönetenler, İstanbulluların bu en ağır, en kangren olmuş sorununa çözüm üretmeyi unutup, her seferinde kendi gündemlerine yöneldiler. Oysa, kaynakların doğru projelere harcanmasıyla, doğru bir planlama ile İstanbul'da konforlu, güvenli, ekonomik ve dakik yolculuk yapmak elbette mümkün. Yürünebilir, erişilebilir, güvenli, havası daha temiz, daha az gürültülü ve yaşam kalitesi yüksek bir kent oluşturmak için bütün olanaklar mevcut. Yeter ki, meseleye bütüncül bir planlama işi olarak bakalım. Ben böyle bakıyorum ve göreceksiniz ben, 5 yıl içerisinde ulaşım sorununu İstanbullunun gündeminden çıkaracağım” dedi.

“Metro bizim birincil ve asli görevimiz”
Metro çalışmalarına önem vereceklerine ifade ederek projesi başlamış olan ancak o veya bu nedenle hizmete açılmayan bütün raylı sistem hatlarını tamamlayacaklarını, Eminönü-Alibeyköy, Kabataş-Esenyurt, Gayrettepe-Yeni Havalimanı, Ataköy-İkitelli hatlarını tamamlayarak Avrupa yakasında bu projeleri hızla hayata geçireceklerini belirtti. Her iki yakanın da eşit hizmet alacağını belirterek; “Ümraniye-Göztepe, Bostancı-Dudullu, Çekmeköy-Sultanbeyli gibi ana hatları hızla bitireceğiz. Yani İstanbul'un iki yakasında da bu büyük metro atılımını derhal biz başlatacağız” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


İstanbul'a 630 kilometrelik metro hedefi
2024'e kadar 630 kilometrelik raylı sistem hedefi koyduklarını ifade eden Ekrem İmamoğlu, Sultanbeyli-Kadıköy, Yenikapı-Sefaköy-Esenyurt, Sultangazi-Arnavutköy gibi ana hatları bitireceklerini, İstanbul’un nüfusu yoğun bölgelerini daha güçlü şekilde sisteme entegre edecek hatları hayata geçireceklerini açıklayarak; “Sancaktepe, Başakşehir, Arnavutköy gibi kent merkezinin uzağında kalan ilçeler de metro ağına entegre olacak. İstanbul'a 630 kilometre metro kazandırmış olacağız. 15 milyonun, 12,5 milyonu, yani nüfusun yüzde 88'i yürüme mesafesinde metroya erişebilecek düzeye gelecek” dedi.

TEM Otoyoluna Megabüs projesi
TEM Otoyolu güzergahı içinde hazırladıkları yeni projeyi de açıklayan İmamoğlu, “Metro yapmak da İstanbul trafiğinin çözümü için yeterli değil. Farklı ihtiyaçlara, farklı sistemler geliştirerek ve bunları birbirine entegre ederek yeni çözüm yolları üreteceğiz. İstanbul'un ulaşım yoğunluğu tek bir aksa yüklenmeyecek. TEM otoyolu artık bir kent içi yola dönüştü. Gişeleri mutlaka kentin dışına çıkaracak ve TEM otoyolunu toplu taşımayla, Megabüsle güçlendireceğiz. Başakşehir, Bağcılar, Esenler'den, Ümraniye, Sultanbeyli'ye kadar yaklaşık 3,5 milyona hizmet edecek bu hat. TEM kuzeyinde ve güneyinde İstanbul Kart ile binilebilecek paratransit, yani dikey - expres servis bağlantıları ile yolcuları Megabüs hattındaki Transfer Merkezlerine vatandaşlarımızı taşımış olacağız. Mahallelerden, direk besleme hatları kuracağız ve aynı zamanda yeni metro hatlarına da entegrasyon sağlayacağız. Böylelikle, mevcut metrobüs hattına olan talep azalacak ve bütünleşik iki ana aksla İstanbul halkı kentin bir ucundan diğerine konforlu bir şekilde hızla ulaşabilecek. Megabüs hattında yerli ve temiz enerjili, hibrid teknolojisine uyumlu, yüksek taşıma kapasiteli araçlar kullanacağız. Modern Transfer Merkezleri tasarladık. İnsanlar alt alta, üst üste değil konforlu bir şekilde seyahat edecekler. Otopark alanları, bisiklet ve servis istasyonları oluşturarak ulaşımdaki entegrasyon sorununu ortadan kaldıracağız” diye konuştu.

“Ulaşım Çözümleri" toplantısında İmamoğlu ayrıca; füniküler ağların genişletileceğini, deniz ulaşımı yüzde 10'lara çıkartılacaklarını, şehrin iki yakasında otogar ve cep otogarlarıyla otobüs taşımacılığını güçlendireceklerini, aracını transfer merkezine park edenlere toplu taşıma ücretsiz olacağını, öğrenci aylık kartını 50 liraya düşüreceklerini ve toplu taşıma da ilk aktarma ücretsiz olacağının bilgisini de verdi.