Samsun Limanı İhalesinde Albayrak ve Yıldırım Yarışacak
Özelleştirme İdaresi'nin TCDD'ye ait Samsun Limanı'nın özelleştirilmesi amacıyla açtığı ihaleye iki teklif geldi. Teklif verme süresinin dolduğu 20 Haziran itibarıyle Samsun Limanı için Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ ile Yıldırım Dış Ticaret Pazarlama AŞ tekliflerini iletti. İhale daha sonra belirlenecek bir tarihte, kapalı zarf içinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. İhale komisyonunun gerekli görmesi halinde, açık artırma yapılacak.
Samsun Limanı'nın taliplilerinden Albayraklar, daha önce SEKA Balıkesir İşletmesi'ni 1.1 milyon dolara almış ancak Danıştay, ihaleyi iptal etmişti. Grup ayrıca, 1997'de Sümerbank Ereğli Pamuk İşletmesi'ni 5 milyon 750 bin dolara, 2003'te Trabzon Limanı'nın işletme hakkını 22.4 milyon dolara ve 2004'te İktisat Bankası'nın eski genel merkezini 18 milyon 250 bin dolara almıştı.
Limanın diğer taliplisi Yıldırım Dış Ticaret ve Pazarla AŞ ise 2003 yılında Beykoz Deri ve Kundura Sanayi İşletmesi'ni 29 milyon 750 bin dolara bünyesine katmıştı. Şirket, 2004 yılında ise Eti Krom AŞ ihalesine ikinci en yüksek teklifi vermesine rağmen, ilk firmanın taahhütlerini yerine getirmemesi yüzünden bu işletmeyi de 58 milyon 50 bin dolara almıştı.