Maden Yasası’yla Hızlanan Yatırımlar, Milli Parkları Tehdit Ediyor

(Fotoğraf: DHA)

Bolu’nun doğal alanları peş peşe verilen ÇED kararlarıyla şirketlerin hedefi haline geldi. Yedigöller, Abant ve Uzunlar Gölü çevresinde altı yeni proje için onay ve başvuru süreci tamamlandı. Bolu’nun doğa harikaları bu rant dalgasının ortasında kaldı.

BirGün’den Ebru Çelik’in haberine göre; 1 ay içerisinde onay alan ve ÇED sürecinde olan projeler ise şu şekilde sıralandı:

• Valilikten ormana taşocağı
Bolu Valiliği, Göynük Çamlıca köyü mevkiinde yaklaşık 10 hektarlık ormanlık alanda taşocağı kuracak. 2 milyon 250 bin TL maliyetli proje için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.

• Kömür ocağı santrale bağlanıyor
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Göynük’teki Himmetoğlu Linyit Ocağı, 51 milyon TL’lik yatırımla kapasite artırıyor. Proje, Aksa Göynük Enerji AŞ tarafından yürütülecek ve mevcut Göynük Termik Santrali ile entegre çalışacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu

• Enerji ile türbin tarlası
Daven Enerji, Bolu’nun Göynük ve Mudurnu ilçelerinde 1 milyar 855 milyon TL’ye Çubuk RES ve enerji depolama tesisi kurmayı planlıyor. Proje, Akçaalan, Çubuk, Bozcaarmut ve Çağşak köylerini kapsıyor.

Aynı bölgede Uygun Enerji de Adapazarı RES artışı için harekete geçti. Toplamda yaklaşık 100 türbinin kurulacağı belirtiliyor. Her

• Baltalı köyüne patlatmalı ocak
Haziran 2025’te “ÇED olumlu” kararı verilen Baltalı köyü kalker ocağı, Bolu’nun merkezine bağlı ormanlık alanda yer alıyor. Toplam 99,8 hektarlık ruhsat sahasında her yıl 700 bin ton malzeme patlatılarak çıkarılacak.

• Abant su havzasına taşocağı
Bolu Merkez Müstakimler köyünde, Kumsan Nakliya tarafından planlanan taşocağına da “ÇED olumlu” kararı verildi. 3 milyon TL’lik proje tamamen orman içinde yer alıyor. Saha, Abant Gölü’nden doğan Büyüksu Çayı’na yalnızca 100 ila 200 metre mesafe yakınında yer alıyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.