Topkapı'dan Çalınan Eserler Bulundu



Topkapı Sarayı Müzesi'nin deposundan yaklaşık altı ay önce çalınan sekiz eser, çanta içinde Fatih'te bir caminin avlusuna bırakılmış olarak bulundu. Fatih Hüsam Bey Tezgahçılar Camii'nin önüne bırakılan çanta, cami imamının ihbarı üzerine Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerini sabah saatlerinde harekete geçirdi.

Ekipler, cami önünde iki çanta tespit etti. Çantalarda yapılan incelemelerde üç kilim, içinde I. Mahmud ve I. Abdülhamid tuğraları bulunan beş tarihi çerçeve ve Fetih Suresi'nden bir ayetin ahşap çerçeveli tuğra levhası bulundu.

Çuvalın içinden ayrıca bir de Ömer Faruk Serhendi imzalı ve "aldığımız eserleri eksiksiz hediye ettik, Allah rızası için bu eserleri yerine teslim edin" yazılı bir de not çıktı. Tarihi eserler polis merkezine götürülürken yetkililer hırsızların tarihi eserleri elden çıkaramadıkları için bıraktıklarını söyledi. İstanbul Valiliği, bulunan eserlerin İl Kültür Müdürlüğü'ne teslim edildiğini açıkladı.

Hırsızlık 27 haziranda gerçekleşti
Türkiye'nin en iyi korunan müzelerinden biri olarak bilinen Topkapı Sarayı, 27 haziran 2005'te soyulmuştu. O tarihte yapılan açıklamada, kayıp eser sayısı dokuz olarak verilmişti. Depo olarak kullanılan Kavuk Odası'na giren hırsızların neyi çaldığını bulmak için sayım yapılmış ve şu eserlerin kayıp olduğu belirlenmişti:

-Üzerinde I.Mahmud'un Tuğrası olan bir levha
-İki adet Tuğralı Levha
-İki adet Tuğra. Biri kağıt üzerine, I. Abdülhamit'e ait
-Bir adet levha
-İki adet şal
-Bir adet ahşap paravan

Topkapı Sarayı'nda kapalı devre kamera sistemi bulunuyor. Ancak, ziyaretçi girişinin yasak olduğu ve hırsızlığın yapıldığı odada kamera bulunmuyor.