PROSteel 2011 Ödülleri Sahiplerini Buldu



Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ve Borusan Mannesmann tarafından düzenlenen Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması "PROSteel 2011"in kolokyum ve ödül töreni, 21 Nisan 2011 günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirildi. Jüri üyelerinin yarışmaya ilişkin genel değerlendirmesi ve öğrencilerin soruları ile şekillenen tartışma seansı ile tamamlanan kolokyumun ardından, ödüller sahiplerine teslim edildi.

Jüri Başkanı Yaşar Marulyalı ile jüri üyeleri Selçuk İz, Nesrin Yardımcı, Hasan Şener, Cafer Bozkurt ve Tuncer Çakmaklı'nın katılımıyla gerçekleşen kolokyumda; bu sene dokuzuncu kez düzenlenen PROSteel Yarışması'nın ana hedefi olan, mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin bir arada çalışma alışkanlığı edinmelerinin önemi yinelendi.

Yarışmaya olan katılımın önümüzdeki yıllarda artmasını temenni eden jüri üyeleri; düşünceyi projeye aktarabilmenin ve uygulanabilirliği hedeflemenin önemine dikkat çekerek, öğrencilerin ancak bu şekilde uluslararası zeminde varlıklarını ortaya koyabileceklerini vurguladı.

Kolokyum öncesinde yarışmaya ve projelere ilişkin görüşlerini aktaran jüri üyeleri, şu ifadelerde bulundu:

Yaşar Marulyalı ( Jüri Başkanı, Y.Müh. Mimar, UMO)
Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) olarak, deprem ülkesi olan Türkiye'de çeliğin daha güvenli bir yapı malzemesi olduğunu düşünüyor ve bu malzemeyi öğrencilere tanıtmak amacıyla yarışmalar düzenliyoruz. Öğrencilerin çelik yapı yapmaya alışmasını hedefleyen PROSteel'in bir amacı da, mimarlık ve mühendislik öğrencilerini, eğitim döneminden itibaren birlikte çalışmaya teşvik etmek.

Dr. Selçuk İz (İnşaat Yük. Müh., İz İnşaat San. ve Tic. A. Ş., TUCSA Üyesi)
Jüri üyeleri olarak, statiği ve detayları önde olan projeleri öne çıkarmak istedik. Sadece mimari tasarımdan ibaret olmayan, kesitleri gerçekçi çözülmüş, deprem hesapları doğru yapılmış projeler aradık. İnşaat mühendisleri olarak, çeliğin detaylardan ibaret olduğunu biliyoruz. Nesrin Yardımcı ile birlikte, jürinin inşaat mühendisleri olarak bu yönde önerilerde bulunduk.

Prof. Dr. Nesrin YARDIMCI (İnşaat Yük. Müh., Yeditepe Üniversitesi, TUCSA Üyesi)
TUCSA olarak, Türkiye'de çeliği tanıtmayı ve malzemenin doğru kullanımını amaçlıyoruz. Ülkemizde çok fazla çelik yapıya rastalnmadığı için, işe öğrencilerden başlamak istedik. Bu anlamda PROSteel yarışmasına çok değer veriyoruz. Projeleri değerlendirirken öncelikle; projenin ayakta durur olmasına, detayların doğru çözülmesine ve ön boyutlamayı dikkate aldık.

Cafer Bozkurt (Mimar, Cafer Bozkurt Mimarlık Ltd. Şti.)
Tabi ki bu bir öğrenci yarışması, ancak yine de projelerin uygulanabilir hale getirilmesi çok önemli. Proje nasıl detaylandırılmış? Öğrenci fonsiyon çözümlerini nereye kadar getirebilmiş? Yapının çevreyle olan ilişkisi nasıl? Bunlar değerlendirmedeki temel kriterlerimiz arasındaydı. Benim en çok önemli verdiğim nokta ise, mimarlık ile mühendislik arasındaki sistem strüktürünün nasıl çözülmüş olduğu idi.

Tuncer Çakmaklı (Mimar, Çakmaklı Mimarlık Ltd. Şti.)
Profesyoneller olarak bizim de sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor. Yarışmaya katılımın 47 proje ile sınırlı kalmış olmasını yeterli bulmuyorum. Yarışmayı bu kadar az proje üzerinden değrlendirmek doğru olmayacaktır. Uluslararası kalite seviyemizi yükseltmek için, bu tür yarışmalara daha fazla katılım sağlamalıyız. Daha iyi bir üretime vesile olacak beyinleri teşvik etmeliyiz. Yarışmaları ödül kazanma hırsından öte, daha iyi bir seviyeye ulaşmak için bir dürtü olarak görmeliyiz. Çelik üreten bir ülkeyiz ve bunu uygulanabilir hale getirmeliyiz.

Haberin devamını okumak için lütfen ilerleyiniz.

Kolokyumda en çok tartışılan konu, şartnamede belirtilen ölçekte çizim teslim etmeyen ekiplerin ödüle değer bulunması oldu. Jüri üyeleri eleştiriye, şu şekilde yanıt verdiler:

Cafer Bozkurt: Şartnamede belirtilen her kriter ayrı bir puanlamaya sahip. Yaratıcı bir mimari ve onu ayakta tutan bir yapı mühendisliği; projenin, 1/100 yerine 1/200 ölçekte teslim edilmesine göre daha fazla değere sahip. Günümüzde her şey bilgisayarda çözülmeye çalışılıyor ve teknoloji bazen yanlış kullanılabiliyor. 1/200 ölçekli bir proje rahatlıkla 1/100'e dönüştürülebiliyor. Bizim için asıl önemli olan, projelerin uluslararası seviyeye gelebilmesidir. Bunun için de öncelike düşüncenizi anlatabilmeli ve bunu sonuna kadar götürebilmelsiniz.

Tuncer Çakmaklı: Yarışma projeleri, şartnameler doğrultusunda belirlenen bir piyango seçimi değildir. Sadece buna bağlı kalırsanız profesyonelleşemez ve proje geliştirme açısından kısır kalırsınız. Önemli olan uluslararası zemindeki varlığınızdır.

Ödül töreninin sürpriz konuğu Aydın Boysan, kolokyumun sonuna doğru söz alarak, 1963 yılında katıldığı bir uluslararası yarışmayla ilgili anısını paylaştı. Yarışamada dördüncülük ödülüne değer görüldüklerini ve sergi için gittiği Bulgaristan'da keyifli anlar yaşadıklarını dile getiren Boysan, konuşmasını; "Jürilerin verdiği karar her yerde tartışmaya açıktır. Zaten yarışmaların en keyifli yanı da katılımcıların jüri ile ilgili düşünceleridir" şeklinde nükteli bir tespitle tamamladı.

Kolokyumun sona ermesiyle birlikte ödül törenine geçildi. TUCSA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yener Güreş ve Borusan Mannesmann Boru Genel Müdür Yardımcısı Zafer Atabey'in açılış konuşmalarının ardından, PROSteel 2011'de ödüle değer görülen öğrencilere ödülleri verildi.


"PROSteel 2011" birincisi Günce Eşingen, Mehmet Doruk Özdemir ve İlkat İhsan Önal ödüllerini, Jüri Başkanı Yaşar Marulyalı'nın elinden aldı.



"PROSteel 2011" ikincisi Enes Abdullah Bozkurt, Enes Camuzcu ve Fatih Tolga Kıran'a ödüllerini, TUCSA Yön. Kurulu Başkan Yardımcısı Yener Güreş ile jüri üyesi Dr. Selçuk İz takdim etti.



"PROSteel 2011" üçüncüsü Aldulkerim Gündüz, Yasin Saraç ve Abdullah Tarık Taşdemir ise ödüllerini, jüri üyesi Prof. Dr. Hasan Şener'in elinden aldı.


"Borusan Mannesmann Özel Ödülü"ne değer görülen Gencay Çubuk, Tolga Karakayalı, Nurgül Çelik ve Can Ulukapı'ya ödüllerini Borusan Mannesmann Genel Müdür Yardımcısı Zafer Atabey verdi.

Yarışmada eşdeğer mansiyon ödülüne değer görülen üç ekibe ödüllerini jüri üyesi Cafer Bozkurt verirken; eşdeğer teşvik ödüllerini ise öğrencilere, jüri üyesi Tuncer Çakmaklı takdim etti.

Etkinlik, sergi açılışı ile sona erdi.