Kızılay, geçen yılki deprem ve tsunami felaketinde 50 bin kişinin hayatını kaybettiği Güney Asya’ya, üç cami ve bir Budist tapınağı inşa ediyor.
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, tapınak talebinin Budistlerden geldiğini belirterek, “Rahipler bize teklif getirmeyi planlamış. Ancak farklı bir din mensubu olduğumuz için vazgeçmişler.” diyor. Küçükali, Endonezya’nın Banda Açe kentine cami ve Sri Lanka’ya tapınak yapmalarının bölge halkıyla kaynaşmalarına vesile olacağını söylüyor.
Kızılay Başkanı Küçükali, Sri Lanka’ya Budist tapınağı yapma çalışmalarını Zaman’a anlattı. Küçükali, yıkılan tapınağı yeniden ibadete açmak için çare arayan rahipler kendilerine teklif getirmeye çekinince aynı talebin Budistlerden geldiğini açıklıyor. Teklifi kabul edip, Lanka’nın Matara bölgesine bir tapınak yapmaya başladıklarını ifade eden Küçükali, “Şimdi dünya kamuoyunda bu konuşuluyor.” diyor. Kızılay Yapı ve Teknik İşler Müdürü Ali Peköz de bölgede Hıristiyan yardım kuruluşlarının farklı bir dine ait ibadethaneleri inşa etmediklerine dikkat çekiyor. Banda Açe’de Zeynel Abidin Hastanesi’nin Pediyatri servisini restore eden Almanlardan mescidi de onarmalarının istendiğini aktaran Peköz, “Ancak Almanlar kabul etmemiş. Bunun üzerine hastane yönetimi, aynı teklifi Türk Kızılayı’na iletmiş, 20 bin dolar tutan onarım gerçekleştirilmiş.” diye konuşuyor.
Matara’da bulunan tapınağın kaba inşaatı bitmek üzere. Kızılay, daha çok Müslüman nüfusun yaşadığı Banda Açe’de iki ayrı konut projesi yürütüyor. Lampuuk bölgesinde 3 bin 500, Bitai bölgesinde 2 bin 500 kişiye ev inşa ediliyor. Yaklaşık 18 milyon dolar maliyetli projeler, şu an ihale aşamasında. Söz konusu yerleşim birimlerine ayrıca üç cami inşa edilecek. Banda Açe Bayındırlık Eyalet Başkanlığı’na ait iki binanın rehabilitasyonunu da Kızılay üstlendi. Nüfusunun çoğunluğu Budist olan Sri Lanka’ya ise iki Türk köyü kuruluyor. Matara’da 500 konutluk, Ampara’da 200 konutluk projelerin inşaat çalışmaları başladı. Yerleşim yerine evlerin yanı sıra okul, sağlık ünitesi ve dükkanlar yapılacak. Sri Lanka’daki inşaat projelerine, toplanan yardımlarla 10 milyon dolar kaynak ayrıldı. Kızılay, Güney Asya için Türk halkından yaklaşık 38,5 milyon dolar yardım topladı. Bugüne kadar 5,8 milyon dolarını harcadı. Kızılay ayrıca, Kaltara bölgesinde inşa edeceği toplum merkezinde afetzedelere psikososyal destek verecek. İhale aşamasında olan merkez için 338 bin dolar ayrıldı. Yine aynı bölgeye yapılacak sağlık ve eğitim merkezi içinse 97 bin dolar harcanacak.