Halk arasında ‘Tunca Köprüsü’ olarak da bilinen 400 yıllık tarihî köprü, bir yıldır onarım bekliyor. Deftardar Ekmekçioğlu Ahmet Paşa tarafından yaptırılan taş köprünün, geçen yıl yan korkulukları yıkılmıştı. Yılların yükünü daha fazla taşıyamayan köprüde, yasak olmasına rağmen ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmesi sonucu geçen yıl 4 metrelik korkuluklar çökmüştü.
İstanbul ve Bursa’dan sonra tarihî eser zenginliği bakımından üçüncü il olmasına rağmen Edirne’deki tarihî yapılar yeterli ilgi ve bakımı göremiyor. Nehir taşkınlarının yaşandığı günden bu yanan sık sık sular altında kalan asırlık köprüler, büyük zararlar görmeye başladı. Korkulukları gözle görülür bir şekilde her geçen gün biraz daha aralanan Ekmekçioğlu Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü ve günlerdir taşkın sularına maruz kalarak çökme tehdidi altında olan Mimar Sinan’ın Yalnızgöz, Kanuni, Fatih ve Mecidiye (Meriç) köprülerinin imdat çığlığına rağmen hiçbir yetkili kurum harekete geçmedi.
En yenisinin ömrü 1,5 asra yaklaşan köprüler, o dönemin şartlarına uygun yapılmalarına karşın, günümüzün ağır tonajlı araçları ve her geçen gün artan trafiğin yükünü çekemiyor. Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yapmış Edirne’nin coğrafi konumu içinde önemli yer tutan nehirler üzerine inşa edilmiş olan ve her an çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan köprüler, Bulgaristan’ın nehirlerin baraj kapaklarını açması sonucu sık sık sular altında kalıyor. Taşkınlar nedeniyle kimi köprüler araç ve yaya trafiğine kapatılmıştı.
Öte yandan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu (Anıtlar Kurulu) Bölge Müdürü Emel Hacı Hafızoğlu, söz konusu tarihî köprünün korkuluklarının çöktüğü konusunda bilgilerinin olmadığını söyledi. Personel yetersizliğinden yakınan Hafızoğlu, “Anıtlar Kurulu olarak 4 personelle tüm Trakya bölgesine hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu 4 personel de masa başı işleri yetiştirmeye çalışıyor. En son köprünün yan kanatlarının açıldığı bilgisini aldık. Söz konusu bölgeye trafik ekipleri tarafından güvenlik şeridi çekilmişti. Tescilli tarihî köprülerin mülkiyeti Karayolları’na ait olduğu için biz durumu onlara bildirecektik.” dedi.
Vali Nusret Miroğlu ise şehirdeki tarihi köprülerin onarımı ve bakımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 trilyon ödenek ayrıldığını açıklamıştı. Köprülerin restorasyon çalışmalarına en kısa zamanda başlanacağını ifade eden Miroğlu, şunları söyledi: “Tarihi köprülerimiz geçen yıl yaşanan nehir taşkınlıklarında ciddi zarar gördüler. Edirne Valiliği olarak söz konusu köprülerin onarımı için çalışmalar başlattık. İlk önce köprülerdeki zarar tespitini yaptık. Daha sonra köprü ayaklarının sağlamlığını öğrenmek için sondaj çalışması yapıldı.”