Sanatçıların ‘Akıl Defteri’



Londra, New York, Paris ve Berlin’den sonra İstanbul’a gelen ‘Moleskine Detour’ sergisi santralistanbul’da açıldı. 200 yıldır ‘esin perisini kaçırmak istemeyenlerin tercihi’ olan Moleskine defterlerden sergideki 50’sini, aralarında Türk sanatçıların da olduğu 50 çağdaş sanatçı yaratımlarıyla doldurdu ve bunlar gezici bir sergiyle dünyanın önemli merkezlerinde sergilendi. Berlin’den sonra İstanbul’a uğrayan sergi, yoluna Tokyo’da devam edecek. Yeşim Akdeniz Graf, Erdem Akan, Handan Börüteçene, Ron Arad, Hans Ulrich Obrist, Maria Sambonet, Simon Njami sergiye katılan sanatçılardan bazıları.

Serginin küratörü Rafaella Guidobono sergi için şunları söylüyor: “Multikültürel bir sergi. Müzisyen, mimar.. bütün bu mesleklerde hâlâ bugün kâğıda ihtiyaç var. İlk tasarım, ilk fikir kâğıttan çıkıyor, bu nedenle bana çok kültürlü, çok meslekli bir sergi izlenimi veriyor. Bütün bu sanatçıların yaratırken hissettikleri çok özel anlarını paylaştıkları defterler bunlar.”

Hikâyesi Paris’te küçük bir kırtasiye dükkânında başlayan ve rivayete göre esin perisini kaçırmak istemeyen Fransız şairler için tasarlanan Moleskine defterlerinin ilk tutkunları arasında Pablo Picasso, Ernest Hemingway, Oscar Wilde, Van Gogh ve Henry Matisse var.

Bugün adeta bir fenomene dönüşmüş olan Moleskine; ressamların, mimarların, film yönetmenlerinin, tasarımcıların, yazarların ‘akıl defteri’... Pek çok farklı tasarımıyla sanatçıların yaratım sürecine tanık olan ‘Moleskine Defterler’nin sayfalarını karıştırarak, her defterin ayrı hikâyesini 21 Haziran’a dek santralistanbul’da görebilirsiniz.