
Deprem Anma Gecesine Milyonlar Harcandı

TTB-SES'ten Çarpıcı Deprem Raporu

“Vaatlerinin Yüzde 30’unu...

Söz Verilen Konutların Sadece...

Söz Verilen Konutların Yüzde...
Deprem Konutlarının Ne Kadarı Teslim Edildi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz." demişti. Bakanlık verilerine göre; iki yılda 11 ilde toplam 169 bin 171 konut, 32 bin 260 köy evi ve 149 işyeri teslim edildi.

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden bir ay sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan "319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz." demişti.
O günden beri deprem bölgesinde yoğun inşaat faaliyetleri devam ediyor. Binlerce depremzede de yeni yapılan evlere yerleşti. Peki konut hedeflerinin ne kadarı gerçekleştirilebildi? BBC Türkçe’den Onur Erem’in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 26 Ocak'ta illere göre teslim edilen konut, köy evi ve işyeri sayılarını paylaştı. Buna göre 11 ilde toplam 169 bin 171 konut, 32 bin 260 köy evi ve 149 işyeri teslim edildi. Yani iki yılda 201 bin 431 hane teslim edildi. Bu miktar, bir yıl içinde tamamlanması vadedilen sayının yaklaşık yüzde 63'üne denk geliyor. Vadedilen toplam sayının ise yüzde 31'i ediyor. Hükümetten sonradan yapılan açıklamalar ise ilk hedeflerde revizyona gidildiğine işaret ediyor. Depremin birinci yıl dönümünde 46 bin konutun "kura çekimine hazır" hale getirildiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 sonuna kadar 200 bin konut teslim etmeyi amaçladıklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz aylarda "2025 yılı sonu geldiğinde 11 ilde evine girmeyen afetzede kardeşimiz kalmayacak" dedi. Ocak ayında yaptığı açıklamada bu sayıyı 358 bin 859 konut ve 62 bin 817 köy evi olarak açıkladı. 'Tek tip binalarla kimliksiz şehirler' Yerleşim yerlerinin yeniden planlanmasının uzun süren çalışmalarla mümkün olacağını aktaran Suna, "Ama gördük ki maalesef depremin hemen akabinde boş kamu arazilerine TOKİ konutları yapsın dendi. Tek tip binalarla kimliksiz şehirler, ilçeler oluşturulmaya başlandı." diyor. Sadece şehircilik yaklaşımında değil inşaat kalitesinde de sorunlar olduğunu söyleyen Suna, "Çok acele yapıldığından bazı strüktür imalatlarında hatalar olduğunu görüyoruz. Bina taşıyıcı sistemlerinde olumsuzluklar var. Betonun ya da işçiliğin kalitesizliği kendini gösteriyor. Hızlı hareket etmek için bilim ve tekniği ikinci planda görmek ve bilime inanmamanın sonuçlarını yaşıyoruz." şeklinde konuşuyor. “2025 yılı sonuna kadar 421 bin konut hedefine ulaşmak gerçekçi mi?” sorusunu da yanıtlayan Suna, "2023'ten beri hedeflerin tutmadığı ortada, tutamaz da zaten. Bunların yetişmesi mümkün değildir. Ne kadar paranız olursa olsun bazı işler zaman alır. Bu söylenen hedefler yine tutmayacak maalesef." Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |