Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mahkemenin İptal Ettiği Projeye Bakanlık Onay Verdi

Çevre Bakanlığı, Kırklareli’nde ormana hançer vuran kalker ocağının kapasite artışına ikinci kez onay vererek mahkeme kararını görmezden geldi.

yapi.com.tr
Mahkemenin İptal Ettiği Projeye Bakanlık Onay Verdi (Fotoğraf: BirGün)

Kırklareli’nde mahkeme tarafından iptal edilen kalker ocağı genişletme projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ikinci kez çevresel etki değerlendirme (ÇED) onayı verdi. Daha önce iptal ettirdiği projeye yeniden dava açmaya hazırlanan Yenice Köyü Muhtarı Hasan Başkan, "Bölgede bir cinayet işleniyor. Bu projenin genişlemesine izin vermeyeceğiz." dedi.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Tempo İnşaat Turizm Madencilik firması, Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Yenice Köyü’nde "ÇED gerekli değildir" kararıyla faaliyete başladı. Bölgedeki su kaynaklarına, yaban hayatına, tarım alanlarına ve ormanlara ciddi zarar veren tesis, 2009 yılında kapasite artışına gitti. Çevre Bakanlığı, bölge halkının tüm itirazlarına rağmen projeye "ÇED olumlu" kararı vererek tahribatın büyümesinin önünü açtı.

Yenice Köyü Muhtarlığı ise bu karara itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı. Edirne İdare Mahkemesi’nde görülen davada, hazırlanan bilirkişi raporları halkın haklılığını ortaya koydu. Şirket, proje sahasını küçültme taahhüdünde bulunmasına rağmen mahkeme, "ÇED olumlu" kararını iptal etti.

Ancak Çevre Bakanlığı, doğaya halihazırda büyük zarar veren bu projenin kapasite artışına ikinci kez "ÇED olumlu" kararı verdi. Kararı tekrar yargıya taşımaya hazırlanan Yenice Köyü Muhtarı Hasan Başkan, “Tesis, mevcut haliyle bile ormanlara büyük zarar verdi. Oluşan toz nedeniyle meyve ağaçları ve meşeler kurudu. Yaşam alanı yok olan yaban hayatı zarar gördü. Yapılan patlatmalar su kaynaklarını etkiledi. Oysa Kırklareli bölgesinde artezyen kuyusu açmak dahi yasak. Bu tesis adeta bir doğa cinayeti işliyor. Muhtarlık olarak yeniden yargıya başvuracağız." dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mahkemenin-iptal-ettigi-projeye-bakanlik-onay-verdi_208520.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!