Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sandras Dağı'ndaki Maden Ocağı Projesine Dava

Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki Sandras Dağı’nda, krom ocağı ve maden arama projelerine verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açıldı.

yapi.com.tr
Sandras Dağı'ndaki Maden Ocağı Projesine Dava

Muğla'nın Ortaca ilçesinin Çaylı ve Gölbaşı mahalleleri ile Köyceğiz'in Akyaka ve Pınarköy bölgelerindeki, Damla Madenciliğin patlatmalı yeraltı krom ocağı ve maden arama projelerine Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından geçen temmuz ayında verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için bölge halkı dava açtı.

Sözcü'den Mustafa Sarıipek'in haberine göre; Sandrası Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Yaşam savunucuları ve vicdan sahibi halkımızı ormanlar, su, toprak ve binlerce canlının meskeni olan Sandras ile dayanışmaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Yasalar hiçe sayılıyor
Sandrası Koruma Platformu'nun açıklamasında, “Platform olarak bizler, doğamızı ve yaşam hakkımızı sistematik bir biçimde tehdit eden sermaye ve rant açlığına karşı, sürdürülebilir bir ekosistem için yaşam mücadelemize devam ediyoruz. Anayasanın 56. maddesinde geçen ve Birleşmiş Milletlerce de tanınan insan haklarımız olan sağlıklı, temiz ve sürdürülebilir bir çevrede yaşama hakkı her geçen gün yasalar hiçe sayılarak yeni maden proje ve talepleri ile ihlal edilmektedir.” denildi.

Sandras Dağı'nın su kaynakları, toprağı, barındırdığı tüm endemik ve çoğu tehlike altında olan bitki ve hayvan biyomları ile Muğla'nın ana ve en önemli yaşam kaynağı olduğu belirtildiği açıklamada şunlar dile getirildi:

"Sandras ekosisteminin bütünlüğü ve korunması anayasal hak ve sorumluluğumuzdur. Bölgedeki patlatmalı yeraltı krom ocağı ve maden arama projeleri yalnızca bu bölgelerde değil, Muğla genelinde geri dönülemez ekolojik yıkımlar oluşturacak, bölge için elzem olan zengin su kaynaklarını kurutacak ve yönünü değiştirecek, toprak ve habitat canlılığını büyük ölçüde tahrip edecektir...

Projede maden galerileri ve dinamit patlatmalarıyla yeraltı su yolu bağlantıları kesilecek. Bölgeye 200 metre uzaklıktaki Kaklık su kaynağı, 50 adet su kuyusu ve projeye 2 kilometre mesafedeki Yuvarlakçay ile Muğla Dalaman sulama alanlarının da su seviyesi düşecek veya kuruyacak. 14 yıl boyunca, günde 6, ayda 180, yılda bin 800 patlatma ile yılda 34.6 ton dinamit patlatması kaya kütlesi yapılarını bozacak, yeraltı su yollarını değiştirerek azaltacak ya da tamamen kurutacaktır."

Açıklamanın devamında şirkete verilen ÇED gerekli değildir kararının acilen yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. Sandras Dağı eteklerindeki mevcut maden ocaklarının hemen durdurulması, tahrip edilen alanların düzeltilmesi ve yeniden ağaçlandırılması talep edildi. Bundan sonraki benzer başvurulara ‘ÇED olumsuz' kararı verilmesi ve izinlerin iptal edilmesi istendi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sandras-dagindaki-maden-ocagi-projesine-dava_199433.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!