Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Suyun İyi Yönetimi, İnsanlığın Geleceğini Belirleyecek

ACO Türkiye Genel Müdürü Kerem Altınöz, bu yıl teması “Su ve İstihdam” olarak belirlenen Dünya Su Günü nedeni ile bir açıklamada günlük yaşantımızdan sanayi, ticaret ve tarım gibi yatırım alanlarında su yönetiminde en üst noktada hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.

yapi.com.tr
Suyun İyi Yönetimi, İnsanlığın Geleceğini Belirleyecek

Altınöz, “2025 yılından sonra 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı ile yüz yüze geleceği tahmin ediliyor. Bunun nedeni, dünyadaki su kaynakları miktarının yetersiz olması değil, su yönetiminin iyi yapılmamasıdır. Küresel ölçekte herkese yetecek kadar kaynak bulunmasına rağmen iyi ve sürdürülebilir bir yönetim politikası benimsenmediği için geleceğe ilişkin tehditler bu boyutlara gelmiştir. Dünyada halen temiz içme suyuna ve sanitasyona erişemeyen insanlar bulunuyor. Yaklaşık 750 milyon kişi içme suyuna erişemiyor, her gün 1000 çocuk kirli su, sanitasyon ya da hijyen yetersizliklerine bağlı hastalıklar yüzünden ölüyor. Suyun yönetiminde, hijyenin artık etkin bir standart olarak ortaya konması çok kritik. İkinci nesil drenaj sistemleri, suyun en hızlı ve temiz şekilde toplanırken, bu işi yapan ekipmanların kolayca ve daha fazla su harcamadan temizlenebilmesini gerektiriyor. Caddelerimizde, parklarımızda, hastanelerimizde, okullarımızda, drenaj ekipmanlarının bakteri çekim merkezi haline gelmesini engellemeliyiz” dedi.

Bu yıl, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün destek verdiği Dünya Su Günü için belirlenen temanın son derece önemli olduğunu söyleyen Kerem Altınöz, sanayi, ticaret ve tarım gibi yatırım alanlarında son derece hassas olunması gerektiğini vurguladı. Altınöz, yeşil ekonomi olarak tanımlanan sistemle, organik tarım, yenilenebilir enerji sektörü, enerji verimliliği için bina güçlendirmeleri, toplu taşıma ve geri dönüşüm gibi yeni pazarlarda geniş bir yelpazede istihdam sağlanacağını belirtti. Ayrıca bazı yatırımların sonucu olarak işgücünün artan verimliliği, yüksek ek-verimlilik ve düşük emisyon değerleri, çevrenin korunmasına yönelik etkiler, sera gazı emisyonlarının azalması, atıkların ve kirliliğin azaltılması, ekosistemlerin korunup iyileştirilmesi ve iklim değişikliğine adaptasyona kadar pek çok olumlu sonuçları olacağını sözlerine ekledi.

Küreselden yerel yönetimlere dönüldüğünde de yaptırımların olması gerektiğine değinen Kerem Altınöz, “Yüzeydeki suların toprak ile buluşması ve yer altına sızma yoluyla geçirilmesi hem maliyet hem de yer altı sularının korunması anlamında büyük önem taşıyor. Bunun için belediyelerimizin, kendi yatırım yüklerini azaltacak şekilde, yaşayanları bunun için gerekli tesisatları meydana getirmek için teşvik etmesi gerekiyor. Bugün yere döktüğümüz her bir metrekare beton, o alanda toprak ile suyun buluşmasını engellerken, kamuya ek bir drenaj ve altyapı maliyeti çıkarıyor. Örneğin Almanya’ da, bu konuda yasal düzenlemeler yapılmış durumda ve beton dökülen alanının büyüklüğüne göre mal sahiplerine ek vergiler tahakkuk ettiriliyor” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/suyun-iyi-yonetimi-insanligin-gelecegini-belirleyecek-_143761.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!