Bugüne kadar Marmara Bölgesi için yürütülen deprem tahminlerine bir yenisi daha eklendi. Ancak bu kez araştırma sonuçları, beklenen büyük Marmara Depremi'nden daha yıkıcı bir sona işaret ediyor.
Hafta sonu Gökçeada'da meydana gelen ve İstanbul'da da oldukça şiddetli hissedilen depremin ardından beklenen Marmara depremi yine gündeme geldi. AFAD geçtiğimiz günlerde olası bir depremin İstanbul'a vereceği zararı korkutan rakamlarla açıklamıştı.
Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nin ikinci gününde afet yönetimi ve Marmara faylarının deprem potansiyeli konuşuldu.
İstanbul'a su sağlayan, toplam 10 barajdaki su seviyesi yüzde 43,51'e geriledi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Önümüzdeki dönem kurak geçecek gözüküyor. Bu nedenle tasarrufların yapılmasında fayda var." dedi.
Depremde Su Temini ve Çevre Sağlığı raporuna göre, İstanbul’da 7’den büyük deprem olması halinde içme suyu şebekesinin çökmesiyle birlikte 8.7 milyon kişiye “acil su ve gıda arzı” gerekecek.
İstanbul, beklenen 7,5 büyüklüğündeki bir depreme hazırlıksız yakalanırsa 48 bin bina yıkılacak ya da ağır hasar görecek. 194 bin bina orta ve üstü hasar alacak.
İstanbul'da olası bir depremin 7'nin üzerine gerçekleşebilmesi halinde 'çökme' ile gerçekleşecek tsunami senaryosu hazırlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası'nın 19. Dönem 6. Meclis toplantısına katıldı. Topbaş İTO Meclisi'ne hitaben bir konuşma da gerçekleştirdi.