Kanuni Sultan Süleyman'ın ünlü hasekisi Hürrem Sultan tarafından 1538-1539 yıllarında Mimar Sinan'a yaptırılan ve Mimar Sinan'ın ilk eseri olma özelliğini taşıyan Haseki Külliyesi yanındaki Haseki Sultan Camisi'nin arka giriş kapısını görenler gözlerine inanamıyor.
Mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan'ın büyük bir ustalık, mühendislik, ince işçilik ve asırlardır çözülemeyen mimari dehasıyla inşa ettiği eserleri yüzyıllardır ayakta kalmaya devam ediyor.
Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'ndeki tek eseri olan ve hayattayken bitimini göremediği Muradiye Camisi ve Külliyesi, Osmanlı yapıtlarının en güzel örneklerinden biri olarak asırlardır ayakta duruyor.
Edirne Belediye Başkanı Gürkan, "Kazıda Tarihi Yemiş Kapanı Hanının temelleri çıktı. Ama onlardan çok daha önemlisi Sinan'ın su yollarını bulduk" dedi.
Osmanlı İmparatorluğu'nun sayısız kentinde köprü, cami, medrese, han, kervansaray gibi pek çok esere imza atan Mimar Sinan'ın İstanbul'daki eserlerinin fotoğrafları, "İstanbul'un Sinan'ı başlıklı sanal sergide ziyarete açılacak.
Mimar Sinan'ın doğduğu Kayseri'nin merkeze bağlı Melikgazi İlçesi'ne bağlı Ağırnas'ta babadan oğula geçen taşçılık ve taş kırma mesleği sürüyor. Ekmeklerini taştan çıkartan Mimar Sinan'ın torunları, ocaklardaki yaklaşık 20 tonluk kayaları balyozla kırıp, tanesini 50 kuruştan satıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 3,5 yıldır yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlanan Mimar Sinan'ın İzmit ilçesindeki eseri Pertev Mehmet Paşa Camisi'nin resmi açılışının ramazan ayı içerisinde yapılması planlanıyor.
Her gün yanından binlerce aracın geçtiği Mimar Sinan'ın Halkalı-Güneşli kavşağındaki az bilinen eserlerinden Odabaşı Köprüsü ihmalden çürüyor.