Korumacılık önlemleri karşısında zorlu bir yılı geride bırakan Türk çelik sektörü, 2018 yılında ihracatını hem değer hem de miktar bazında artırdı. Tüm engellemelere rağmen ihracatta önemli oranda artış yaşadıklarını kaydeden Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, 2019 yılında ise yeni pazarlara yöneleceklerini söyledi.
Türk çelik ihracatçısı geçen senenin aynı dönemi olan 1 Ocak – 31 Mayıs’a göre yüzde 20’lik bir artış yakalayarak 200’e yakın ülkeye 5,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Türkiye ihracatının en büyük dördüncü sektörü olan çelik sektörü geçen yıla göre yaşanan fiyat düşüşlerine rağmen yılın ilk beş ayında 6,36 milyar dolarlık ihracata imza attı.
Türk çelik sektörü yılın yedi aylık dönemini değerde 6,1 milyar dolar, miktarda ise 9,5 milyon ton ihracat ile tamamladı.
Çelik sektörünün değer bazında ihracatı, 2017'nin ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24,7 artarak 9,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Çelik İhracatçıları Birliği'nin 2015 yılı ocak-ağustos dönemi ihracat verilerine göre, Türk çelik sektörü yılın sekiz aylık dönemini değerde yüzde 22,9 düşüşle 6,9 milyar dolar, miktarda ise yüzde 8,4 azalışla 10,8 milyon ton ihracatla kapattı.
ABD Ticaret Bakanlığı, Türk çelik sektörünün devlet teşviki almadığı konusunda karara vardı. Soruşturmanın ön sonucunun Türkiye lehine olması çelik sektörünü sevindirdi.
Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Munir Fahri Abdelnur, Türkiye’den ithal edilen inşaat demiri ve filmaşine yönelik antidamping soruşturmasında çelik ürünlerini aklayan kararı imzaladı. Böylece, 2013 yılı başından beri en büyük kaybın yaşandığı Mısır’ın kapıları Türkiye çelik sektörüne yeniden açıldı.