Çeşme’de turizm, tarım ve hayvancılık yapılan değerli bölgeye kurulmak istenen enerji santralinde asıl amacın değerli arazilere el koyma planı olduğu iddia ediliyor.
İzmir'in Çeşme ilçesi Çatalazmak Koyu'nda, bir şirketin halk plajını kapatarak burayı ücretli hale getirmesinin ardından, vatandaşların şikayetlerini inceleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, plajın tahliye edilmesini istedi.
Çeşme’de yapılmak istenen RES’lerle ilgili imar planlarının ve kamulaştırma kararlarının mahkeme tarafından yürütmesi durduruldu.
Çeşme Yarımadası’nın sit derecesini düşürülmesinin ardında bölge yapılaşmaya açıldı. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, “Aya Yorgi Koyu’nun da içinde bulunduğu tüm bölge üç nokta hariç yapılaşmaya açıldı” dedi.
Çeşme'de, sit derecelerinin değiştirilmesi üzerine hazırlanan 1/25 bin ölçekli çevre düzeni revizyon planı, 4 yıl 2 aylık bekleyişin ardından İl Genel Meclisi’nde onaylandı. Plan, 10 gün içinde Çeşme Belediyesi’ne gönderilecek. Belediye, yasal süre içinde küçük ölçekli planları düzenleyecek. Böylece tatil beldesinde turizm yatırımlarının önü, en
Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun son toplantısının gündemini rüzgar santralları oluşturdu. Kurul, Çeşme Yarımadası’nda yaklaşık 1.3 milyar liralık yatırımla yapılacak santrallar için kolları sıvadı. Santrallerde üretilecek elektriğin ulusal şebekeye iletilebilmesi için gerekli iletim
Enerjisinin yüzde 70’ten fazlasını ithal eden Türkiye, son yıllarda dışa bağımlılığını azaltmak için yerli kaynaklara yöneliyor. Ancak alınan acele kamulaştırma kararları ve ÇED onayı olmadan yapılan yatırımlar, bazı sivil toplum örgütleri ve bölge sakinlerinin tepkisini çekiyor.
Çeşme’de ilk kez kapalı pazar yerinin inşa edildiğini söyleyen Başkan Oran, "Tamamen Çeşme Belediyesi’nin imkânları ile yapılacak pazar yerinin yaklaşık maliyeti 9 milyon 250 bin TL." dedi.