Türkiye'de başlatılan 'İmar Barışı' uygulamasının ardından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde başvurular sürüyor. Bölgede Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin'de, İmar Barışı'na başvuru sayısı 70 bine ulaştı. Başvuruların çoğunluğunu yaylalar, dere yatakları üzeri ya da kenarlarındaki kaçak yapılar oluşturuyor.
Trabzon 36 bin 627 konut satışı ile birinci sırada yer alırken, Bayburt ise bin 701 adet satışla son sırada kaldı.
Doğu Karadeniz’de küresel ısınma kaynaklı yağış rejimindeki değişkenlik, toprak hareketlerine yol açıyor, ani ve lokal yağışlar da sel ve heyelan tehlikesini beraberinde getiriyor. Prof. Dr. Hakan Ersoy, “Özellikle mayıs ve haziranda şiddetli yağışlar bekliyoruz. Bu anlamda ilgililerin de özellikle önlem alması gerekiyor." dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tünel sayısı, 30'u Karadeniz sahil yolunda olmak üzere 68'e ulaşırken, Karayolları Genel Müdürlüğü tünel açmayı sürdürüyor. Karayolları 10. Bölge Müdürü Yeşil, ''Duble yol yapımı projeleri kapsamında sadece Trabzon-Gümüşhane karayolunda 12 yeni tünelin yapımına başlandı, Yeni Zigana Tüneli 12,9 kilometre uzunluğunda
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Doğu Karadeniz'de yaşanan sel ve heyelanlara ilişkin, bugüne kadar aldıkları tedbirlerin ötesinde, bölgede 700 milyon liraya varan yatırım seferberliği başlatacaklarını söyledi.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, "İller arası yayla yollarını birleştirme projesinin hayata geçmesi halinde, bunun istihdama, iç turizme ve KOBİ'lerimize önemli fayda sağlayacağına inancımız tamdır" dedi.
Doğu Karadeniz'den 2021 yılında Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya başta olmak üzere 51 ülkeye yapı ve inşaat malzemesi ihraç edildi.
Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (Temsan) tarafından hazırlanan, ‘Doğu Karadeniz Küçük Hidroelektrik Santralları Kalkınma Projesi’ (Dokhes) kapsamında Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Bayburt ve Gümüşhane’ye kurulacak 2 bin mikro hidroelektrik santral(HES) ile yılda 200 milyon dolar gelir edilmesi öngörülüyor.