Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüme en çok talep İstanbul'dan geliyor. İstanbul'u Ankara ve İzmir takip ediyor.
İstanbul'da kentsel dönüşüm sistemine giriş yapan bina sayısı geçtiğimiz yıl içerisinde 30 katına çıktı. 2013'ün ocak ayında ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşümden yararlanırken, bu rakam bugün bin 500 bina seviyesine ulaştı.
İstanbul'daki 2 milyonluk yapı stokunun 1.3 milyonu riskli, 230 bini ise acilen dönüştürülmek zorunda. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, kamu bankalarını göreve çağırıyor.
Fikirtepe'deki dönüşüm inatçısı örnek oldu. Yenimahalle'deki kentsel dönüşüm bölgesinde bir gecekondu, çevresinin şantiyeye dönmesine rağmen, sahibinin pazarlık yapması nedeniyle yıkılamıyor.
6,5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşüm projesine ilişkin çalışmalar devam ederken sürecin anlık izleneceği uçak için de gerekli onay çıktı.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, "Önümüzde yaklaşık 5,5 milyon dönüşümü bekleyen konutun varlığından söz ediyoruz. Bunların önümüzdeki 15-20 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilen "Alo 181" çağrı merkezi, en çok İstanbul'dan aranırken, en fazla merak edilen konu ise kentsel dönüşüm oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem kuşağı altında bulunan Türkiye’de depreme hazır olunması gerektiğini söyleyip, kentsel dönüşümün, belediyeler, vatandaş ve müteahhitler yüzünden içinden çıkılmaz hale gelmesinden yakındı.