Son yıllarda, Almanya gibi çevre bilinci ve yenilenebilir enerji yatırımları yüksek ülkeler sayesinde yıldızı parlayan “güneş enerjisi”, temiz bir alternatif olarak dikkat çekiyor. Ancak son dönemdeki bu hücumun sürmesiyle, gelecek 5 yılda “gümüş” fiyatlarının tırmanışa geçebileceği iddiası ortaya atıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 32 ildeki 59 araziyi güneş enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti.
TBMM gündemine haziran ayında gelen; ancak güneş enerjisi için öngörülen 20-28 euro cent/kwh'lik fiyat yüzünden Ali Babacan'a takılan Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı yeniden gündemde. Enerji Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, üzerinde çalışılan yasa tasarısı 2010 Şubat ayına kadar yeniden TBMM'ye gelecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) güneş enerjisinde 10 kilovat altı çatı ve cephe uygulamaları için elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılacak onay işleminin 120 lira, kabul işleminin ise 159 lira olacağı bildirildi.
Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİZ) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji potansiyelinden yeterince faydalanmadığını söyledi. Vatansever, "Yeni yapılacak binaların çatı planlarının güneşi alacak şekilde yön konumlandırmalarının mutlaka imar kanunlarına geçmesini istiyoruz" dedi.
Konya'da üniversite öğrencisi Yiğit Kaan Er, güneş enerjisiyle çalışan bisiklet imal etti.
Güneş enerjisiyle çalışan feribotlarla Almanya, bir ilki gerçekleştiriyor. Berlin'de seferlerine başlayan feribotlarla hem çevre dostu bir ulaşım hem de enerji tasarrufu hedefleniyor.
Bursa'nın Yenişehir ilçesinde tarlasına güneş enerjisi sistemi kuran bir çiftçi, böylece arazilerini sıfır maliyetle sulayacak.