Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul 2014'ün konuk ülkesi olarak belirlenen Güney Kore ile Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik faaliyetlerinde yılda yaklaşık 100 milyar dolarlık bir işbirliği yakalayabileceğini söyleyen YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer; özellikle üçüncü ülkelerde işbirliği alanlarının genişletilmesini hadeflediklerini kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta Güney Kore ile nükleer santral konusundaki çalışmaların henüz istedikleri noktaya gelmediğini belirterek, ''11 Kasım'a kadar olumlu katkı koymaları halinde anlaşabiliriz. Olumlu katkı konmaması durumunda, bu anlaşma için zorlanacağız'' dedi.
Kore Elektrik Enerjisi Şirketi KEPCO ile Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral konusunda yapılan görüşmeler çıkmaza girdi. Büyük bir olasılıkla taraflar ay sonundan önce görüşmeleri durdurduklarını açıklayacak. Yedi aydır süren müzakereleri yakından izleyen kaynaklara göre “beş-altı önemli noktada uzlaşmaya varılamadı.”
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ülkesinin artık nükleer enerjiden uzak duracağını ve mevcut tesislerin ömrünü uzatmak için herhangi bir girişimde bulunmayacağını açıkladı.
Ulusal İklim ve Hava Kalitesi Konseyi önerisi ile Güney Kore’de 15 kömürlü termik santralin kapatılması kararı alındı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralda başta güvenlik olmak üzere teknolojinin geliştiğini belirterek, “Sinop için ülkeler arası ön anlaşma yaptığımız Güney Kore, bundan önce yaptığı santralın dayanıklılığını ölçmek için Fantom uçağıyla deneme yapmış. ABD’ye gerçekleşen 11 Eylül saldırısı sonrasında aynı denemeyi bir de
Güney Koreli enerji devi KEPCO Başkanı Türkiye’ye geldi, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile görüştü. Görüşmede KEPCO, 32 milyar dolara mal olması beklenen Sinop’taki nükleer santral için ön teklifte bulundu.