Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Güney Kore, Nükleer Santrala Yolcu Uçağıyla Dalacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralda başta güvenlik olmak üzere teknolojinin geliştiğini belirterek, “Sinop için ülkeler arası ön anlaşma yaptığımız Güney Kore, bundan önce yaptığı santralın dayanıklılığını ölçmek için Fantom uçağıyla deneme yapmış. ABD’ye gerçekleşen 11 Eylül saldırısı sonrasında aynı denemeyi bir de

Hürriyet Gazetesi
Güney Kore, Nükleer Santrala Yolcu Uçağıyla Dalacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralda başta güvenlik olmak üzere teknolojinin geliştiğini belirterek, “Sinop için ülkeler arası ön anlaşma yaptığımız Güney Kore, bundan önce yaptığı santralın dayanıklılığını ölçmek için Fantom uçağıyla deneme yapmış. ABD’ye gerçekleşen 11 Eylül saldırısı sonrasında aynı denemeyi bir de Boeing yolcu uçağıyla yapmaya karar vermişler” dedi.

Yıldız, “Bu test simülasyon şeklinde mi, yoksa gerçekten bir yolcu uçağının santrala çarpması şeklinde mi gerçekleşecek” sorusuna, “Gerçek bir çarpma planlıyorlar” yanıtı verdi. Yıldız, topluma “Nükleer enerji neden gerek” konusunu anlatmak üzere bakanlıktaki 300 müşaviri tura çıkaracaklarını söyledi.

Neden Kore ve Rusya

Yıldız, “Nükleer santrallar için neden ülkelerarası anlaşmalar yapmayı uygun gördünüz? Neden Rusya’yı Mersin’e, Güney Kore’yi de Sinop’a yönlendirdiniz?” sorusu üzerine şunları anlattı: “Nükleer santral konusunda uzman olan şirketlerin sayısı dünyada iki elin parmakları kadar. Dolayısıyla nükleer santral işine gireceğinizi anons ettiğiniz an, o şirketler hemen kendilerini anlatmak üzere devreye giriyor. Mersin Akkuyu’ya zaten Ruslar teklif vermişti. Güney Koreliler, Akkuyu’yla pek ilgilenmediler. Onlar daha çok Sinop üzerinde durdular. Zaten bizim yaptığımız birer ön anlaşma. Ekipler çalışacak, araştırmalar yapılacak, ortaya çıkacak sonuca göre kesin anlaşmalar gündeme gelecek. Şirketler elbette kendi ortaklarını seçecek.”

Kamu ortak olacak mı

Taner Yıldız, “Nükleer santrala kamunun ortaklığı söz konusu olacak mı?” sorusuna, “Ruslar bu konuda ısrarlı değil, ‘Size bağlı’ diyorlar. Güney Koreliler de kamunun ortak olmasından yana görüş bildirdiler. Burada yüzde 25’lik kamu ortaklığı söz konusu olabilir” yanıtı verdi. Yıldız, “Akkuyu’ya tek teklif gelen ihale öncesinde özel sektörün birçok büyük oyuncusu, ‘Kamu bu işin içine ortak olarak girmeli’ uyarısında bulundu. Yıldız, şunları dile getirdi: “Aslında kamunun ortak olması konusu yasamızda var. Yasa değişikliği yapmadan, yönümüzü ortaklığa doğru çevirebildik. Bu, yaşayan, dinamik bir süreç. Duruma göre değişiklikler yapılması çok doğal.”
Nükleer santral için yapılan beton “kap”ın kalınlığının 120 santimetre olarak öngörüldüğünü belirten
Yıldız, “ 56 milimetre çapında nervürlü demirle içini örüyorlar” dedi.

En kötüsü bile seçilse Türkiye kârlı çıkardı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin nükleer enerjide çok zaman kaybettiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Nükleer santral konusunda bugüne kadar üç kez ihale iptali yaşandı. Geçmişte gerçekleşen ihalelerde bırakın ‘en iyi teklif’i, ‘en kötü’sü bile seçilmiş olsaydı, nükleer santral devreye girseydi, Türkiye daha kazançlı çıkardı. Güney Kore’nin 30 yılda geldiği nokta, bunu çok iyi ortaya koyuyor.”

Hedefimiz doğalgazı Avrupa’dan ucuz almak

Türkiye’nin Rusya, İran, Azerbaycan, Nijerya ve Cezayir’den doğalgaz aldığını anımsatan Taner Yıldız, “Hedefimiz Rusya’dan doğalgaz alımını Avrupa’dan daha ucuz alabilmek. Rusya doğalgaz fiyatı konusunda pozitif yaklaşım sergiliyor ama bu hâlâ bize yetmiyor” dedi.

70-80 yılda 60 milyar dolar gider, 15 yılda 64 milyar dolar getirir

Taner Yıldız, bir soru üzerine Mersin Akkuyu’daki veya Sinop’daki nükleer santralın 70-80 yıllık bir iş olacağını belirterek, şunları söyledi: “Yapım, işletme finansmanı dahil, ayrı ayrı 50-60 milyar dolarlık bir iş söz konusu olacak. 20-25 milyar doları yapımına gidecek. O nükleer santrallardan her biri 15 yılda 64 milyar dolarlık enerji üretir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/guney-kore-nukleer-santrala-yolcu-ucagiyla-dalacak_77525.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!