Japonya, deprem erken uyarı sistemini devreye soktu. Deprem alarm sistemi, 3.5 ve üstü büyüklükteki bir depremin ilk sismik dalgalarını tespit eder etmez alarm verecek.
Kahramanmaraş ve Elbistan'da depremden hasar gören ve yıkılmayı bekleyen binaları inceleyen Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, mevcut binalardaki ‘asmolen tavan’ uygulamasının tehlikesine dikkat çekti.
Elazığ ve Erzincan’da deprem seminerleri veren Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya doğru harekete geçtiğini belirterek deprem riski bulunan illeri tek tek sıraladı. Japon deprem Uzmanı Özellikle Doğu Anadolu ve Marmara Bölgesine dikkat çekerek kritik uyarılarda bulundu.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki binaların yüzde 68'inin kaçak olduğunu belirterek, "Proje ve inşaat kontrolsüz. Bu nedenle sıkıntı olabilir diye düşünüyorum. Türkiye'de deprem büyüklüğü ve sayısı az ama ölü sayısına bakınca daha fazla. Bunun için ne yapmalıyız? Doğru düzgün inşaat yapmak lazım" dedi.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, depremlere karşı binaların sağlam zemine yapılması gerektiğini belirterek, "Özellikle Akdeniz bölgesinde depremden sonra tsunami görülebileceği için deniz seviyesinden en az 3 metreden yüksekte yer yapılmalı." dedi.
Sağlam binaların inşası için denetim yapılması uyarısı yapan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin üç ilinde deprem riski bulunduğunu belirtti.
Olası İstanbul depremi nedeniyle kentten ayrılmayı düşünenlere seslenen Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Ege Bölgesi'ni işaret ederek uyardı. Moriwaki, "İzmir depreminde asıl fay daha kırılmadı. Türkiye'nin fay hattı haritası kıpkırmızı. Nereye gidiyorsa tehlikeli." ifadelerini kullandı.
Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Hatay'da yapılacak konutların yatay mimariye uygun olması gerektiğini söyledi.