Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık yönetiminde 'HoReCa' sistemini başlatıyor. HoReCa ile geri kazanılabilir (cam, plastik, kâğıt/karton, metal gibi) atıkların yoğun olarak bulunduğu otel, restoran, eğlence yerleri ve kafe gibi mekânlarda oluşan evsel nitelikli geri kazanılabilir atıklar diğer organik atıklarla karışmadan ayrı olarak toplanıyor.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Müdürü Hasan Özcan, ''Sorun teşkil eden çeltik kavuzu (taneyi örten kabuk), hiç değerlendirilmeyen fındık zurufu (fındığı kaplayan yeşil kabuk) ve çay atıklarını enerji olarak değerlendireceğiz'' dedi.
42 yılı aşkın bir süredir yapı sektöründe faaliyet gösteren Pakpen, 2007 yılından beri uyguladığı atık yönetimi ile gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefliyor. Program çervesinde, Pakpen fabrikalarındaki tüm atıklar dönüştürülüyor.
Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy’de atık oluşumunu en aza indirmeyi hedefleyen ve Atıksız Yaşam Hareketi’nin bir parçası olan Atıksız Sokak Projesi, pilot uygulama olarak seçilen Asım Us Sokak’ta tüm hızıyla devam ediyor.
Atıksu arıtma tesisi kuran ve işleten kurum, kuruluş ve işletmelerin atıksu arıtma tesislerinde kullanılan ve ödemesi yapılan bir önceki yıla ait elektrik enerjisi giderleri yüzde 50 oranında geri ödenecek.
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinin elektrik enerji giderlerinin yüzde 50'sine kadar nakit geri ödeme teşviki verecek. İlk ödemeler 2010 yılı elektrik enerjisi giderleri için yapılacak.
Lavabolardan çıkan atık suyun klozetlerde kullanılması için proje geliştirildi. Uygulama, turistik bölgelerdeki oteller ve tatil köylerinden başlayacak.
2012 yılında kanalizasyon şebekeleri ile toplanan 4,1 milyar metreküp atık suyun yüzde 45,3'ü denize, yüzde 44,6'sı akarsuya deşarj edildi. İstanbul'da günlük kişi başı ortalama atık su miktarı 224 litre, Ankara'da 197 litre ve İzmir'de 230 litre olarak ölçüldü.