
Çeşme’deki Kaçak RES’lere Durdurma

TOKİ Çeşme’de İkinci Etap İptal!

Alaçatı’da RES için İmar Planı Değişti!

Rüzgar Yatırımları 2015'te Hız Kazanacak

Rüzgar Santraline Karşı "Beklenmedik"...

Yargı 'Dur' Dedi Ama Plan Askıda!

TOKİ'nin İtirazı Reddedildi

TOKİ'nin Çeşme Planı Durduruldu

TOKİ Çeşme’ye Valilik Vizesi

Çeşme'de Çevrecilere Matbu Dilekçe Şoku

Elektriğin Yüzde 5'i Rüzgardan Geldi

Çeşme’de Çevre Katliamı

Rüzgarda Yeni İptaller Yolda

Çeşme'de RES Tepkisi!

Rüzgarın Enerjisi İkiye Katlandı

Çeşme'nin Suyu Alarm Verdi

Çeşme'yi Bitirecek Yeni Yönetmelik!

Petkim Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni...

Rüzgar Enerjisinde Geçen Yılın...

Rüzgar Enerjisi Devinden Türkiye'ye...

Çeşme Marina'ya Tasarım Ödülü

Rüzgardan Elektrik Üretimi Arttı!

Edirne'de Rüzgar Kamulaştırması

Danimarka Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırdı

Elektrikte İthal Kömür ve...

Rüzgar Santraline Karşı Ayaklandılar

Rüzgar ve Güneş Enerjisi Ölçüm...

Rüzgar Enerjisi Şirketine...

Artık Rüzgardan Üretilecek...

Son 10 Yılda Rüzgar Santrallerine...

Afrika'nın En Büyük Rüzgar...

Rüzgar Türbinleri Kuşların Düşmanı!
Çeşme'de Rüzgar Santraline Karşı Eylem Yaptılar
İzmir'in Çeşme ilçesinde inşaatı devam eden rüzgar enerji santralleri, Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu tarafından protesto edildi.

DHA'nın haberine göre, Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın da katılımıyla Çeşme’de yapımı devam eden rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı eylem yaptı. Çeşme Ovacık Karlıktepe mevkinde yapılması planlanan RES’lerin bulunduğu alanada milletvekili Musa Çam, Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu Dönem Sözcüsü Esen Fatma Kabadayı ve platform üyeleri Dominic Whiting, William Potter ve Hasan Tezcan inşaat işlemlerini sürdüren iş makinelerinin önüne geçerek çalışma yapmalarını engelledi.
Çam, Çeşme’de hukuksuz kamulaştırmalara karşı çıktıklarını ifade ederek “RES’e bizler karşı değiliz. Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı vardır ve RES’lere de ihtiyaç var. Ama bu RES’lerin doğru yerlerde ve doğru bir şekilde kurulması gerekiyor. Yoksa Çeşme halkı ve bizler rüzgar güllerine karşı değiliz” dedi. Devletin, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, RES’ler için savaş dönemindeymiş gibi acil kamulaştırma uygulandığını vurguladı. Tütüncüoğlu “İnsanların, atalarından kalma milyonlar değerindeki tapulu arazilerine metrekaresine birkaç lira değer biçiyor, başkasının olmasını sağlıyorsun. Firmalar da iyilik yapar gibi, ‘Ben birkaç lira fazla veriyorum üstü benden, paranı bankaya yatırdım, sen çeksen de çekmesen de arazin artık benim’ diyor. Türkiye’nin, devletin, meşruiyeti için bu yanlışa dur denmesi gerekiyor” dedi. Arazi sahiplerinin rüzgar elektrik santrallerine karşı açtığı davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, davanın bilirkişileri tarafından verilen raporunu açıkladı. Avukat Mercan, “Üç tane profesörün imzasını taşıyan raporda, buraya RES kurulursa bölgedeki endemik bitki, kuş ve hayvanları olumsuz etkileyeceği, evlere yakın kurulması halinde ise bölge halkı üzerinde sara hastalığından uyku bozukluklarına, endişe ve kaygı artışından önemli hastalıkları tetiklemesine kadar birçok zararının dokunacağı açıkça belirtildi. Yenilenebilir enerji taraftarıyım fakat insan sağlığına zararına rağmen yapılmasına karşıyım” diye konuştu. |