Başakşehir Belediyesi, Kanal İstanbul güzergâhındaki 14 bin metrekare büyüklüğündeki bir araziyi daha satacak. Ayrıca, TOKİ’nin de Kanal İstanbul’a sadece 259 metre uzaklıktaki konut projesine onay verildi.
"Kanal İstanbul" projesinin önemli bir bölümünü kapsayan Arnavutköy'de, hayvancılık yapan çiftçilere ahırlarını tahliye etmeleri tebliğ edildi. İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası'nın konuyla ilgili açıklamasında, ilçenin inşaat rantına teslimiyetin odağı haline geldiğine dikkat çekildi.
İBB, İSKİ ve İGDAŞ'ın, Kanal İstanbul güzergahında yürütülen 'mevzuata aykırı' imar planları kapsamında ilgili yasal süreçleri takip ettiğini belirtti. Belediyeden yapılan bilgilendirmede, "İstanbul’un en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı ve çevresindeki içme suyu havzaları, yoğun yapılaşma tehdidi altındadır" denildi.
‘İmar transferi’ yoluyla Kanal İstanbul güzergahından sürgün edilen Şahintepe halkı tapularında Hazine ve Başakşehir Belediyesi'nin kesintiye gittiğini, evlerinin hukuksuz şekilde kentsel dönüşeme tabi tutulduğunu ifade etti.
Yapılan yasal düzenlemeyle Kanal İstanbul projesine devlet garantisi verildi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, “Bu düzenleme, bir rant projesi için ülkenin varını yoğunu heba etmek anlamına geliyor.” dedi.
Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Kanal İstanbul'u 2025'te bu hizmeti ülkemize kazandırmış oluruz, buradan deniz araçları geçmeye başlar" dedi.
Kanal İstanbul Projesi güzergahındaki arazilerin yüzde 71’i şahıs ve özel şirketlere ait. Yüzde 60’ı tarla olan bu topraklar rezerv yapı alanı içerisinde yer aldığı için imar planları değişecek. Yaklaşık 6 bin parselin sahiplerine ‘kanal piyangosu’ vuracak.
Kanal İstanbul çevresindeki şehrin nüfusu Erdoğan'ın talimatıyla 500 bine çekildi. Karadeniz ve Marmara'yı bağlayacak projede, yüksek binalar yer almayacak.