İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kanal İstanbul anketinin sonuçları belli oldu. Vatandaşların büyük çoğunluğu Kanal İstanbul Projesi'nin karşısında görüş beyan etti.
Kanal İstanbul, güzergâhının kesinleşmesiyle birlikte gayrimenkul sektörünün ve yatırımcıların ilgisini yeniden çekmeye başladı.
Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu açacak olan ve uzmanlar tarafından eleştiri konusu olan Kanal İstanbul projesi, son 1 yılda arsa fiyatlarını 2 ile 4 kat oranında artırdı.
Kanal İstanbul’un maliyetini azaltacak plan değişikliği yapıldı. 30 milyarlık tasarruf sağlayacak değişikliğe göre 400 metre olarak planlanan kanal genişliği 275’e iniyor.
Kanal İstanbul Projesi için oluşturulan bilirkişi heyetinden bir akademisyen daha çekildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, Kanal Projesi için çok kritik uyarılarda bulundu. “Bu bir ulaşım projesi değil” diyen Gökçe, “Bu İstanbul'un kuzeyini imara açacak rant projesidir. Kentin nüfusu 25 milyon olacak. İstanbul Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü'yle birlikte Trakya'da bölge nüfusu 40 milyona ulaşacak.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı, Kanal İstanbul bölgesi için yeni bir imar planı hazırladı. Sazlıbosna Barajı’nın hemen yanında yer alan 2,5 milyon metrekarelik devasa bir tarım alanı yapılaşmaya açıldı.
Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS), oluşturduğu 40 kişilik ekiple gayrimenkul hareketlerini izliyor. Kurucusu Ishak Kurtuluş Altun, "Gayrimenkul arzlarını, gelişmeleri anlık raporlayabiliyoruz. Büyük projeler hareketi etkiliyor. Kanal İstanbul Bölgesi'nde 7 kez el değiştiren tapu var" dedi.